Israel: Netanyahu anunţă alegeri anticipate la începutul anului 2013

0

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a anunţat marţi seară alegeri legislative anticipate „cât mai curând posibil”, în ianuarie sau februarie 2013, pe fondul tensiunilor regionale şi divergenţelor cu aliatul american, informează AFP.

„Am decis ca pentru binele statului Israel trebuie să se meargă la alegeri acum, cât mai curând posibil”, a declarat Netanyahu într-o scurtă alocuţiune televizată.

Netanyahu a explicat că a luat această decizie după ce s-a consultat cu „şefii diferitelor partide ale coaliţiei” de dreapta la putere şi a constatat că este imposibil să fie adoptat „un buget responsabil” pentru 2013 până la sfârşitul anului.

„Cer poporului un mandat reînnoit pentru a continua să conduc statul Israel”, a solicitat Netanyahu.

Proiectul de buget pentru 2013, elaborat de ministrul finanţelor Yuval Steinitz, prevede măsuri de austeritate severe ce nu au practic nicio şansă să fie adoptate de diferitele partide ale majorităţii odată cu apropierea alegerilor programate într-un an.

Potrivit unor sondaje recente, „Bibi” Netanyahu este bine plasat pentru a rămâne la putere.

Coaliţia sa, formată din Likud /dreapta naţionalistă/, partidul condus de primul ministru, precum şi din formaţiuni religioase şi ultranaţionaliste, este creditată cu o majoritate de 66 de locuri din totalul de 120, potrivit unui sondaj publicat de cotidianul Haaretz la sfârşitul lunii septembrie.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.