Judecătoarea ÎCCJ Maria David, condamnată la patru ani de închisoare

0

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, marţi, 9 octombrie, condamnarea la patru ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani judecătoarei instanţei supreme Maria David, cât şi restituirea sumei de 200.000 de euro denunţătorului, în dosarul în care este judecată pentru trafic de influenţă.

Decizia poate fi atacată cu recurs la Completul de 5 judecători al ÎCCJ.

ÎCCJ a decis, în luna martie, că măsura arestării preventive a judecătoarei instanţei supreme Maria David este legală şi temeinică.

Procesul a început la Secţia penală a ÎCCJ pe data de 24 mai.

Judecătoarea Maria David de la ÎCCJ – Secţia civilă, aflată în arest preventiv, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în sarcina acesteia fiind reţinute două infracţiuni de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada noiembrie – decembrie 2009, inculpata David a pretins şi primit de la un denunţător suma de 200.000 de euro, promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă magistraţi de la Curtea de Apel Ploieşti învestiţi cu soluţionarea unei acţiuni de contestaţie în anulare şi îi va determina să adopte o soluţie favorabilă denunţătorului.

„Prin această contestaţie, denunţătorul dorea anularea unei decizii penale a Curţii de Apel Ploieşti prin care fusese condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare în regim de detenţie pentru infracţiunea de evaziune fiscală. În 10 decembrie 2009, această acţiune a fost admisă în principiu, iar la data de 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploieşti a respins contestaţia în anulare ca nefondată”, susţine DNA.

Sursa citată precizează că, ulterior, împotriva aceleiaşi decizii de condamnare, acelaşi denunţător a formulat şi o cerere de revizuire care, la data de 15 noiembrie 2011, a fost respinsă de Judecătoria Târgovişte.

În acest context, în perioada ianuarie – februarie 2012, Maria David a primit de la denunţător, în mai multe tranşe, suma totală de 4.000 de euro şi 3.800 lei şi a mai pretins încă 110.000 de euro, promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă judecătorii învestiţi cu soluţionarea recursului formulat de acesta împotriva sentinţei Judecătoriei Târgovişte şi că îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă, însă, pe 27 februarie, Curtea de Apel Ploieşti a respins şi acest recurs.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra a două imobile aparţinându-i inculpatei.

Pe 28 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a judecătoarei Maria David, precum şi percheziţia la imobilele deţinute de aceasta. O zi mai târziu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă a inculpatei David pentru 29 de zile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.