EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Morar: Am fost numit şef DNA când aşteptările internaţionale erau semnificative pe corupţia la nivel înalt

0

Prim-adjunct al procurorului general, Daniel Morar, a declarat, miercuri, că a fost numit la şefia DNA în 2005 când aşteptările interne şi internaţionale erau semnificative pe ceea ce înseamnă combaterea corupţiei la nivel înalt.

„Am fost numit în funcţia de procuror şef al DNA în 2005 într-un context în care aşteptările interne şi internaţionale erau semnificative pe ceea ce înseamnă combaterea corupţiei la nivel înalt. În ţară se constată că, în urmă cu trei ani, respectiv în 2002, fusese înfiinţată această instituţie cu aplicaţie deosebită spre combaterea corupţiei la nivel înalt, dar rezultatele nu apăreau, continuau să se lase aşteptate. De asemenea, tot în 2005, în perioadă de preaderare a României la Uniunea Europeană, cei de acolo vroiau să se asigure că Guvernul român tratează cu seriozitate fenomenul corupţiei, că a creat instrumentele şi instituţiile necesare pentru combaterea acestuia şi vroiau să vadă rezultate concrete în activitatea judiciară”, a afirmat Morar, cu ocazia prezentării bilanţului celor şase ani în care a condus DNA.

Potrivit acestuia, cea mai exactă definiţie asupra instituţiei în 2005 era dată de unul din rapoartele de evaluare întocmit de către un magistrat belgian care spunea că, în urma evaluării activităţii Parchetului Naţionale Anticorupţie la acea dată, a observat „o remarcabilă pasivitate şi reţinere a procurorilor anticorupţie în instrumentarea dosarelor la nivel înalt, rezumându-se la instrumentarea unor dosare de duzină, dosare de mică corupţie”.

„Prin urmare, era evident că toată această abordare trebuia schimbată şi după preluarea mandatului şi o evaluare a activităţii direcţiei, prin măsuri administrative pe care le aveam la dispoziţie, am revocat o parte din procurorii cu activitate necorespunzătoare în cadrul instituţiei şi am început procedurile de angajare, încadrare a altora pentru aceste activităţi. De asemenea, cu ajutorul Ministerului Justiţiei şi în final al Parlamentului s-a asigurat cadrul legislativ necesar pentru redobândirea de către DNA a competenţei de cercetare a parlamentarilor. În aceste condiţii, începând cu 2006, activitatea procurorilor a fost semnificativ schimbată. S-a renunţat la instrumentarea cu predilecţie a dosarelor de obţinere în mod fraudulos a unor credite bancare ori utilizare a acestor credite tot fraudulos, infracţiune care ulterior a fost dezincriminat, dar care până în 2005, 2006 şi chiar 2007 a ocupat un segment semnificativ din activitatea procurorilor DNA”, a susţinut Morar.

El a spus că au fost atacate domenii noi, care au privit corupţia din sistemul judiciar, corupţia din procedurile de achiziţie publică, corupţia de la vârful managementului unor instituţii publice, societăţi naţionale sau regii autonome, corupţia de la nivelul administraţiilor publice centrale şi locale.

„În anul 2006 s-a înregistrat prima inculpare şi trimitere în judecată a unui parlamentar, activitate continuată apoi pe toţi anii care au urmat şi până în 2012. Putem spune că la acest moment DNA este o instituţie matură care îşi îndeplineşte sarcinile aşa cum sunt stabilite prin legea de organizare şi funcţionare”, a subliniat fostul şef al DNA.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.