Motivul ciudat pentru care eşti deprimat: sensibilitate multiplă la substanţe chimice

0

Ar putea fi vorba despre o intoleranţă la substanţe chimice, şi nu o zi dificilă la servici care îţi dă starea de tristeţe pe care o simţi din ce în ce mai des.

Parfumul colegului tău de muncă, acel miros persistent al balsamului de rufe de pe hainele cuiva, fumul care pluteşte într-o sală de concerte – pentru mulţi dintre noi acestea sunt doar mici neplăceri care ar putea să ne facă ziua mai puţin agreabilă, pe moment. Însă, pentru alţii, aceste mirosuri produc un impact perturbator destul de grav, relatează Rodale.com.

“Oamenii obişnuiţi ar putea avea o iritaţie uşoară în astfel de cazuri, însă unele persoane au reacţii adeverse puternice la niveluri foarte reduse de substanţe chimice, pe care majoritatea dintre noi nu le putem mirosi”, spune David Katerndahl, profesor de medicină familială de la Centrul de Ştiinţă a Sănătăţii din cadrul Universităţii Texas din San Antonio

. Este o afecţiune numită intoleranţă la chimicale, iar potrivit unui studiu, numărul persoanelor care suferă de această boală este mult mai mare decât suspectează majoritatea specialiştilor medicali.

 

  • Mai mult decât enervant

Intoleranţa la chimicale înseamnă mai mult decât să fii enervat de parfumul colegului de muncă sau să ai o reacţie alergică pe piele la detergentul de rufe. Cauza poate fi genetică sau un rezultat la expunerea constantă la niveluri de reduse de chimicale de-a lungul vieţii, care determină intoleranţa să se stabilească, ceea ce ar putea explica de ce această afecţiune este de obicei diagnosticată după vârsta de 30 de ani. Persoanele care suferă de intoleranţă la o serie de substanţe chimice suferă de o sensibilitate multiplă la chimicale, sau MCS.

Potrivit unor studii anterioare, între 13% şi 30% dintre oameni susţin că sunt “neobişnuit” de sensibili la substanţe chimice, dar doar între 2 şi 13% dintre aceştia pot fi clasificaţi în categoria celor care suferă de intoleranţă la chimicale.

Însă, potrivit studiului doctorului Katerndahl, 20% dintre cei 400 de adulţi intervievaţi s-au clasificat în categoria celor care suferă de intoleranţă la chimicale.

Iar acest lucru are implicaţii uriaşe pentru sistemul de îngrijire medicală. În general, adulţii intoleranţi la chimicale ajung de mai multe ori la urgenţe, în medie de 23 de ori mai mult pe an, decât adulţii sănătoşi. Adulţii intoleranţi la substanţe chimice sunt predispuşi şi la alergii, şi de asemenea aveau mai multe şanse să îndeplinească criteriile pentru tulburări depresive majore şi abuz de alcool.

Atacurile de panică sunt unele dintre cele mai severe efecte secundare. “Este o senzaţie copleşitoare de frică şi panică. Oamenii se gândesc de multe ori că au un atac de cord şi se duc la urgenţe fără a şti exact ce se întâmplă”, adaugă Katerndahl.

Abuzul de alcool ar putea fi chiar un mecanism de a face faţă situaţiei şi nu neapărat un efect secundar al intoleranţei. “Oamenii pot apela la abuzul de alcool şi medicamente ca un mod de a face faţă anxietăţii, însă această alegere îi perturbă şi mai tare”, adaugă acesta.

Mai există şi alte afecţiuni de care poţi suferi dacă eşti intolerant la substanţe chimice: probleme cardiace, bronşită, astm, pneumonie, sinuzită, hipotiroidism, boli autoimune, sindromul intestinului iritabil şi migrene.

 

  • Evitarea substanţelor chimice într-o lume toxică

 Toate aceste lucruri duc la ideea că lumea noastră saturată tot mai mult de substanţe chimice îşi colectează taxa. Potrivit Naţiunilor Unite, industria chimicalelor este unul din cele mai mari sectoare ale economiei mondiale şi producţia de chimicale creşte cu o rată de 3-4 procente în fiecare an. Numai în SUA, există peste 80.000 de substanţe chimice industriale folosite pentru a produce bunuri de consum, mobilă, materiale de construcţii şi produse farmaceutice, pe lângă alte utilizări.

Aşadar, cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a nu deveni nefericit din cauza unei intoleranţe chimice mai târziu în viaţă este să eviţi substanţele chimice pe cât de mult posibil. “Nu există niciun tratament cu medicamente care să te ajute din acest punct de vedere”, adaugă doctorul Katerndahl.

Iată trei paşi simpli pentru a scăpa de produsele toxice din casa ta:

1. Foloseşte produse organice

Pesticidele folosite în agricultura chimică, în special organofosfaţii, declanşează problemele cardiace şi gastrointestinale la persoanele care sunt sensibile la substanţe chimice multiple.

Chiar dacă nu suferi de intoleranţă chimică, evitarea acestui tip de expunere te ajută să te protejezi de substanţele care produc tulburări hormonale, afecţiuni ale sistemului nervos şi probleme de învăţare la copiii.

2. Spune NU plasticului. 

 Indiferent dacă este vorba despre Bisfenolul A care căptuşeşte conservele sau vinilul din cortina de la duş, toate tipurile de plastic conţin o gamă uriaşă de materiale periculoase, inclusiv substanţe ignifuge dăunătoare pentru creier, stabilizatori UV care cauzează cancer, substanţe chimice antibacteriene care perturbează hormonii şi zeci de alte chimicale care sunt protejate sub aspectul secretelor comerciale, care nu au fost niciodată studiate în ceea ce priveşte impactul asupra sănătăţii.

Toate aceste substanţe chimice se pot strecura din plastic în mâncarea şi apa ta sau în praful din casă pe care îl inhalezi.

 3. Învaţă cum să îţi faci singur produsele de curăţenie.

Singura modalitate prin care ştii ce este sau ce nu este într-un produs este să îl faci singur. Învaţă cum să controlezi pesticidele cu ajutorul unor ingrediente precum boraxul şi oţetul alb şi cum să îţi faci propriile produse de curăţenie.

Produsele de îngrijire personală sunt pline de chimicale care nu au fost niciodată testate, şi pot fi uşor de înlocuit cu produse de frumuseţe organice, făcute în casă.

Nu o să poţi niciodată evita toate substanţele chimice care există, dar aceşti paşi te pot ajuta să reduci expunerea la unele dintre cele mai dăunătoare.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.