Cine are interes să declanşeze războiul Turcia vs. Siria?

Mai multe obuze provenind din Siria atingeau pe 3 octombrie localitatea turcă Akçakale situată în apropierea frontierei celor două state, vis a vis de postul sirian de frontieră de la Tall al-Abyad. Bombardamentul a provocat 5 morţi (dintre care o mamă cu cei trei copii) şi 10 răniţi dintre care 2 erau reprezentanţi guvernamentali. Premierul turc a acuzat imediat regimul de la Damasc că poartă întreaga responsabilitate a incidentului.

De asemenea, comunitatea internaţională a solicitat Siriei să-şi înceteze ostilităţile iar mecanismul de protecţie NATO a fost pus în stare de alertă. Mai mult, guvernul turc a primit acordul Parlamentului pentru folosirea forţei ca răspuns la acest atac. De atunci, în ciuda declaraţiilor non belicoase a celor două state, situaţia escaladează în fiecare moment aducând zona în pragul exploziei. Interese politice sau economice? Care dintre acestea sunt cheia conflictului turco-sirian?

 

 

Lupta dintre revoluţionari şi guvernul sirian se poartă pe teritoriul turc

 

Localitatea Akçakale este situată faţă în faţă cu postul de frontiera Tall al-Abyad care a fost capturat pe 18 septembrie de rebelii sirieni. Plecând de la această poziţie, rebelii şi-au lărgit zona de acţiune câştigând poziţii teritoriale ce le-au permis să controleze patru din cele şapte căi de trecere a graniţei din Turcia şi Siria.

De asemenea, aceştia controlează mai multe puncte de frontieră amplasate pe graniţele dintre Siria şi Irak. Regimul Bachar el-Assad a făcut tot ce este posibil pentru recâştigarea acestor poziţii tranzitând de mai multe ori frontiera, luptele soldându-se cu răniţi. Numai că, de această dată este prima oară când tirurile de artilerie siriene au făcut victime în Turcia.

Privind retrospectiv evoluţia conflictului nu este prima ciocnire dintre armata turcă şi cea siriană.

În iunie 2011 un avion F-4 Phantom turc avariat s-a prăbuşit în apele Mediteranei. Atunci, Damascul a afirmat că au fost nevoite să deschidă focul asupra aparatului de zbor deoarece acesta a violat spaţiul aerian sirian.

Incidentul a tensionat şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, relaţii aflate la limita ruperii în urma criticilor formulate de Ankara la adresa regimului preşedintelui sirian Bachar el-Assa referitoare la represaliile lansate împotriva mişcării de protest împotriva acestui regim.

Pe de altă parte, unele surse susţin că mişcarea de rezistenţă siriană este susţinută tacit de Ankara ceea ce le-a permis acestora să-şi consolideze poziţia la frontiera turco-siriană. În plus, Turcia şi-a întărit dispozitivele militare pe care le are de-a lungul frontierei în special cu baterii şi rachete antiaeriene.

În acelaşi timp, circa 100.000 de refugiaţi sirieni sunt găzduiţi în 13 zone turce dispersate în mai multe zone din Sud-Estul Anatoliei de-a lungul frontierei cu Siria. La aceştia se adăugă, cu certitudine, câteva mii de refugiaţi care nu au fost recenzaţi de către autorităţile turce deoarece Ankara a fixat la 100.000 numărul maxim de refugiaţi sirieni pe care este dispusă să-i găzduiască.

Cu toate acestea, guvernul turc s-a arătat dispus să mărească cifră în condiţiile în care va primi ajutorul comunităţii internaţionale deoarece problema refugiaţilor se adăugă, din punct de vedere economic, la cele ridicate de încetinirea economiei turce după mai mulţi ani de creştere susţinută.

 

Poate declanşa executivul de la Ankara războiul?

 

Incidentul din 3 octombrie a permis Parlamentului turc să adopte o moţiune prin care executivul este autorizat să desfăşoare, “dacă este necesar”, operaţiuni militare pe teritoriul sirian. Numai că, aşa după cum preciza vice premierul turc Besir Atalay, moţiunea nu reprezintă undă verde pentru declanşarea unui război între cele două state.

Motivul? Ankara ştie că după debutul conflictului dintre Turcia şi Siria din martie 2011, opinia publică turcă, care era deja marcată de cei 13 ani de război separatist cu fracţiunea kurdă, este în marea sa majoritate împotriva oricărei intervenţii armate. Un sondaj efectuat imediat după incidentul de la Akçakale de către cel mai mare cotidian turc, Hürriyet, a relevat că 62% dintre turci dezavuează moţiunea dezbătută în Parlament.

Pe de altă parte, nici comunitatea internaţională nu pare a se decide în legătură cu respectivul conflict. Astfel, după lungi tratative purtate de ţările occidentale cu Rusia, Consiliul de Securitate a publicat o declaraţie (nu o rezoluţie!) prin care era denunţat bombardamentul sirian de la Akçakale. În acelaşi timp, presa rusă s-a întrecut în a minimaliza importanţa declaraţiei pentru a proteja relaţiile dintre Rusia şi aliatul sau Siria.

Nemulţumită, Turcia, ţară membră NATO, a invocat articolul 4 al Tratatului NATO pentru a solicita o reuniune de urgenţă a Alianţei. Conform acestui articol toate ţările membre ale organizaţiei pot solicita consultări ori de câte ori este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea unui stat membru. La finalul reuniunii, NATO a făcut apel la la Siria “să pună capăt încălcărilor flagrante ale dreptului internaţional”. Numai că, în mod similar cu rezoluţia Consiliului de Securitate, apelul are mai mult rol de susţinere morală a Turciei decât de angajament ferm a NATO în conflictul dintre cele două ţări.

În aceste condiţii, marja de manevră a Ankarei este destul de limitată neputându-se realmente baza nici pe sprijin intern, nici pe cel internaţional, pentru a declanşa un adevărat război cu Siria.

Drept dovadă, după incidental din 3 octombrie, pe frontiera turco-siriana asistăm mai curând la un război de guerilă decât un conflict armat în adevăratul sens al cuvântului.

 

Interesul poartă fesul!

Care este însă realul diferend dintre cele două ţări?
Citeste continuarea…

loading...

Citește și
Loading...

7 Comentarii
 1. rob spune

  Ce inseamna „comunitatea internaţională”? Mai concret?

 2. Dany spune

  foarte bun articolul. o analiza completa! felicitari

 3. Balteanu Valentin spune

  PAPUSARII au inceput sa se joace in alt colt al mapamondului. Dupa….50 de ani, iarasi vom afla, TARDIV, DE CE ! Deocamdata, ciocul mic si joc de glezne…

 4. aurel spune

  Turcia a bombardat singura teritoriul propriu sau a platit pe cineva sa faca acest lucru. Siriei ii lipsea doar un conflict cu Turcia pentru a fi complet „fericita”. Aprinderea Reihstagului ramane a fi o modalitate convenabila pentru a lansa un razboi.

 5. andreea spune

  curajos articol! felicitari

 6. ciorgan spune

  „Comunitate internationala”nu inseamna nimic,pentru ca aceasta gaselnita nu poate fi sustinuta teoretic;adica definitia comunitatii nu pote fi nici macar asociata cu termenul „international”,comunitatea neputand fi internationala caci, nu mai este comunitate.In schimb,articolul este o analiza mult mai corecta decat cele care incrimineaza doar regimul de la Damasc.Printre vinovati fiind si Turcia,SUA,Israel si cateva tari arabe.

 7. Un cititor spune

  Turcia nu are interesul de a intra in conflict cu Siria ,ci are nevoie de o diversiune armata pentru a scapă de ‘ghimpele din coasta’ ,reprezentat de puntea de comanda a separatiștilor kurzi ,e aciuați pe teritoriul zonei Kobane din Siria ,chiar lângă granița turco-siriană,mai precis chiar lângă satele kurzesti din interiorul Turciei.Turcii nu vor porni un război împotriva cuiva ,dacă nu sunt amenințati sau dacă nu vor avea de câștigat ceva de pe urma acelui război.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.