Parisul va ratifica cel târziu la începutul anului 2013 aderarea Croaţiei la UE

0 7

François Hollande l-a asigurat marţi pe omologul său croat Ivo Josipovic, în vizită la Paris, că Franţa va ratifica „cel târziu la începutul anului viitor” tratatul de aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană, informează AFP.

„Franţa va accelera procesul şi până la sfârşitul anului, cel mai târziu la începutul anului viitor, va decide aderarea Croaţiei”, a declarat şeful statutului francez după ce l-a primit pe Josipovic la palatul prezidenţial Elysee.

Croaţia este chemată să adere la blocul european în iulie 2013. Ea va fi atunci a doua fostă republică iugoslavă, după Slovenia, ce aderă la UE.

Pentru aceasta, cele 27 de ţări membre trebuie să ratifice tratatul ei de aderare. Până în prezent, cincisprezece au făcut-o.

Subliniind că aceasta este prima sa întâlnire cu preşedintele croat, Hollande a văzut în ea „începutul unei relaţii ce se va intensifica şi aprofunda”.

Franţa a investit în această ţară 1,37 miliarde de euro din 1993 până în 2010 şi ocupă locul 6 în rândul investitorilor străini, potrivit statisticilor croate. În aprilie 2011, un acord a fost semnat oferind societăţii Aéroports de Paris /ADP/ o concesiune pentru a gestiona aeroportul din Zagreb pentru treizeci de ani şi a construi un nou terminal.

Hollande a chemat de asemenea Croaţia să fie „un factor de stabilitate în regiunea Balcanilor”, pentru a facilita aderarea altor ţări din regiune la UE. Josipovic a considerat de asemenea „foarte important ca întreaga regiune să se integrează în Uniunea Europeană”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata