România, în topul statelor UE cu cele mai multe încălcări ale drepturilor omului în instanţe

0

Încălcările drepturilor omului în instanţele statelor UE s-au dublat în ultimii cinci ani, iar printre statele unde se numără cele mai multe încălcări se află şi România, susţine o cercetare independentă, preluată miercuri de The Guardian.

Grecia, Bulgaria, Polonia şi România sunt statele Uniunii Europene unde se constată cele mai multe încălcări ale drepturilor în procesele penale, constată un studiu independent consacrat situaţiei drepturilor în instanţele din UE.

Într-un studiu comparativ al încălcării dreptului persoanelor la libertate şi la un proces echitabil, înregistrate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), statele de la marginea de est a UE apar ca încălcând în mod repetat acest drept.

Întârzierea aducerii cazurilor în faţa instanţei a fost motivul cel mai comun al criticilor studiului. De asemenea, în unele state UE, arestul preventiv poate dura până la patru ani, în timp ce în altele nu există niciun maxim legal.

Datele, colectate de organizaţia Fair Trails International şi de firma de avocatură internaţională Clifford, acoperă o perioadă de cinci ani, între 2007 şi această vară.

Situaţia pare să se înrăutăţească, în condiţiile în care, dacă în 2007 s-au înregistrat 37 de încălcări ale dreptului la un proces penal echitabil în statele UE, în 2011 numărul acestora a înregistrat o creştere de peste 100%, ajungând la 75.

Grecia a fost ţara cu cel mai mare număr de încălcări, 108. Cele mai multe se referă la întârzieri cronice în aducerea cazurilor în faţa instanţei. De asemenea, interpreţii nu sunt întotdeauna disponibili şi au fost formulate preocupări cu privire la corupţia judiciară în Grecia, avertizează studiul „Defence Rights in EU”.

În Bulgaria au fost sesizate 92 de încălcări înregistrate de către CEDO, cele mai multe vizând, de asemenea, întârzierile excesive. Totodată, constată raportul, persoanelor reţinute nu li se acordă adesea suficient acces la avocaţi sau familie.

Polonia, cu 67 de încălcări, nu a respectat cerinţa instanţei de la Strasbourg în ceea ce priveşte existenţa unei consilieri juridice pentru inculpaţi şi ca urmare a lungilor amânări judiciare. În plus, prea multe persoane sunt de obicei reţinute în custodie şi le este refuzat accesul la dosarele instanţei în cursul anchetelor, adaugă studiul.

România, cu 49 de încălcări, a fost criticată pentru că nu permite deţinuţilor să conteste legalitatea detenţiei, să fie consideraţi prezumtiv nevinovaţi până când sunt găsiţi vinovaţi şi să conteste martorii care depun mărturie împotriva lor.

Potrivit The Guardian, pattern-ul eşecurilor juridiciare reflectă într-o anumită măsură economia continentului, în condiţiile în care statele mai sărace sunt cel mai puţin capabile de a furniza o justiţie echitabilă şi în timp util.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.