De ce hipnoza nu funcţionează pentru unii dintre noi

Hipnoza este un tratament eficient în cazul mai multor fobii. Totuşi, nu toată lumea poate fi hipnotizată, potrivit cercetătorilor de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Standford. Există persoane care prezintă diferenţe majore la nivel cerebral faţă de cei care pot ajunge uşor sub influenţa hipnozei, relatează Messagetoeagle.com.

Oamenii de ştiintă au folosit informaţii de la imagistica de rezonanţă magnetică structurală şi funcţională pentru a identifica modul în care zonele cerebrale asociate cu controlul şi atenţia executivă au tendinţa de a avea mai puţină activitate în cazul persoanelor cărora nu li se poate induce o transă hipnotică.

David Spiegel, profesor de psihiatrie şi de ştiinţe comportamentale, spune că “nu a existat niciodată o semnătură cerebrală de a fi hipnotizat şi suntem pe cale să descoperim una”.

O astfel de descoperire ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine mecanismul care stă la baza hipnozei şi cum poate fi folosită mai eficient şi într-un sens mai larg în unităţile clinice.

Spiegel estimează faptul că un sfert dintre pacienţii pe care îi vede nu pot fi hipnotizaţi, deşi inducerea în transă hipnotică a unei persoane nu are nicio legătură cu vreo trăsătură de personalitate specifică. “Trebuie să fie ceva ce se întâmplă în creier”, spune acesta.

Hipnoza este descrisă ca o stare asemănătoare cu o transă în timpul căreia o persoană are o concentrare mai mare. S-a arătat faptul că hipnoza ajută în ceea ce priveşte controlul cerebral asupra senzaţiilor şi a comportamentului şi a fost utilizat în mod clinic pentru a ajuta pacienţii să îşi gestioneze durerea, să controleze stresul şi să învingă fobiile.

Hipnoza funcţionează prin ajustarea activităţii în regiunile cerebrale asociate cu o atenţie concentrată, iar acest studiu oferă noi detalii importante în ceea ce priveşte capacitatea neuronală pentru hipnoză.

“Rezultatele noastre furnizează dovezi noi care subliniază faptul că o conectivitate funcţională alterată în cortexul prefrontal dorsolateral şi în cortexul cingular dorsal anterior poate sta la baza «capacităţii» de a te lăsa hipnotizat”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Pentru acest studiu, Spiegel şi colegii săi de la Standford au realizat scanări RMN structurale şi funcţionale ale creierului în cazul a 12 adulţi cu o capacitate mare de a fi hipnotizaţi şi a 12 adulţi cu o capacitate mică.

Cercetătorii au urmărit activitatea a trei reţele diferite în creier: reţeaua modului implicit, folosită atunci când creierul este inactiv; reţeaua de control executiv, care este implicată în luarea deciziilor şi reţeaua de proeminenţă, care este implicată în luarea deciziilor în ceea ce priveşte importanţa unui lucru faţă de altul. Rezultatele indică faptul că ambele grupuri au o reţea de mod implicit activă, dar participanţii puternic hipnotizabili au înregistrat o co-activare mai mare între componentele reţelei de control executiv şi a celei de proeminenţă.

Mai precis, în creierele din grupul celor cu o capacitate mare de a fi hipnotizaţi , o regiune de control executiv a creierului pare să fie activată în tandem cu cortexul cingular dorsal anterior, care este o parte a reţelei de proeminenţă şi joacă un rol în concentrarea atenţiei. Prin contrast, a existat o conectivitate funcţională redusă între aceste două zone ale creierului la cei care cu capacitate scăzută.

“Creierul este complicat, oamenii sunt complicaţi şi a fost surprinzător că am putut obţine un rezultat atât de clară”, a explicat Spiegel.

Spiegel a mai spus că lucrarea confirmă faptul că această capacitate de a fi hinoptizat ţine mai puţin de variabile ale personalităţii şi mai mult de stilul cognitiv, concluzionează acesta.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.