EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Egiptenii, chemaţi să-şi exprime părerea privind proiectul constituţiei

0

Comisia însărcinată cu elaborarea viitoarei constituţii egiptene a făcut apel miercuri la populaţie să îşi exprime părerea privind acest proiect, puternic influenţat de islamişti şi criticat de militanţii drepturilor omului, relatează AFP.

‘Invităm toţi egiptenii să participe cu propuneri, amendamente, adăugări’, a declarat Mohamed al-Beltagui, membru al comisiei, în cadrul unei conferinţe de presă transmisă de televiziunea publică egipteană.

‘Tot ceea ce prezentăm dialogului social este o lectură preliminară, nimic nu a fost discutat de întreaga comisie constituantă’, ci doar de diferitele comisii care o compun, a ţinut acesta să precizeze.

Egiptenii pot consulta proiectul legii fundamentale pe pagina de internet a comisiei, actualizată în mod regulat. Unele părţi, printre care cele care privesc puterea juridică şi forţele armate, nu sunt încă disponibile, a indicat oficialul.

‘Ia-ţi stiloul şi adaugă, taie, schimbă, amendează şi participă’, îndeamnă o înregistrare video care rezumă noua campanie a comisiei, prezentată la conferinţa de presă.

Lucrările comisiei au fost criticate de partidele politice laice şi de militanţii pentru drepturile omului, care o acuză de lipsă de transparenţă şi de limitarea anumitor drepturi şi libertăţi. Organizaţia Human Rights Watch a afirmat luni că anumite dispoziţii se află ‘în contradicţie cu standardele internaţionale ale drepturilor omului şi constituie o ameninţare serioasă la viitorul drepturilor omului în Egipt’, citând articolul 5 al proiectului, care nu interzice tortura, potrivit organizaţiei, şi articolul 36, care ameninţă egalitatea dintre sexe.

Comisia constituantă de 100 de membri, formată în luna iunie şi prezidată de judecătorul Hossam al-Ghariani, elaborează o nouă constituţie după ce fosta lege fundamentală a fost suspendată ca urmare a revoltei populare ce l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak, în februarie 2011.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.