FMI estimează că băncile europene ar putea vinde active în valoare de 4.500 miliarde de dolari

0

Fondul Monetar Internaţional a avertizat miercuri că, dacă guvernele europene nu reuşesc să rezolve criza din zona euro, băncile europene ar putea fi forţate să vândă active în valoare de 4.500 de miliarde de dolari până în 2013, o cifră mai mare cu 18% faţă de estimările FMI din luna aprilie, transmite Bloomberg.

‘Dacă încrederea în zona euro nu va fi restabilită, forţele de fragmentare ar putea să intensifice procesul de deleveraging al băncilor, să restricţioneze creditul, să crească problemele economice cu care se confruntă ţările de la periferie şi să se extindă şi la ţările din centrul zonei euro’, susţine FMI în raportul său privind stabilitatea financiară globală.

În luna aprilie a acestui an, FMI estima că băncile europene vor trebui să vândă active în valoare de 3.800 miliarde de dolari. În perioada care a trecut însă, întârzierile cu care responsabilii politici au luat decizii au înrăutăţit presiunile de finanţare în timp ce gura de oxigen oferită de creditele pe trei ani furnizate de BCE s-a terminat.

Potrivit scenariului de bază al FMI, dacă guvernele europene îşi vor îndeplini promisiunile referitoare la înăsprirea fiscală şi înfiinţarea unui singur sistem de supervizare bancară, băncile europene vor vinde active în valoare de 2.800 miliarde de dolari, comparativ cu 2.600 miliarde de dolari cât estima în luna aprilie.

‘Intensificarea crizei s-a manifestat prin fuga capitalurilor din periferie spre centru. Restabilirea încrederii în rândul investitorilor privaţi este crucială pentru stabilizarea zonei euro’, susţine FMI.

Fondul susţine că procesul de deleveraging în rândul băncilor este stimulat de cinci factori principali: impactul diminuării profiturilor şi provizioanelor mai mari asupra presiunilor de finanţare de pe pieţele interbancare îngheţate cumulate cu scăderea depozitelor; tendinţa băncilor de a egaliza nivelul creditelor cu cel al depozitelor în unele subsidiare; presiunile pentru creşterea portofoliilor de bonduri guvernamentale pe seama altor active, precum şi creşterea spreadurilor ân rândul obligaţiunilor suverane.

FMI estimează că băncile europene au vândut active de peste 600 miliarde de dolari în perioada iunie 2011-iunie 2012. Cele mai mari progrese s-au înregistrat în rândul băncilor britanice, care au renunţat a operaţiunile secundare, al băncilor franceze, care şi-au redus activele denominate în dolari, şi în cazul băncilor olandeze, care şi-au vândut subisidiarele din cele două Americi.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.