Grecia anunţă excavări la situl arheologic Olympia, mizând pe fonduri europene

Grecia va începe ‘excavări iminente’ la situl arheologic Olympia, locul naşterii Jocurilor Olimpice, pentru a aduce la lumină întregul gimnaziu antic, a anunţat miercuri Ministerul Culturii, relatează AFP.

Decizia a fost luată în cadrul unei reuniuni ministeriale sub egida ministrului adjunct Costas Tzavaras, care a subliniat ‘importanţa specială a acestor excavări pentru valorizarea celebrului sit’, potrivit unui comunicat. Textul aminteşte că doar o parte din gimnaziu a fost scoasă la lumină până în prezent.

Excavările, care vor fi efectuate în cooperare cu Şcoala arheologică a Germaniei, vor fi finanţate de Fondul european de sprijin comunitar 2007-2013. Prima fază a lucrărilor cuprinde studii pentru valorizarea sanctuarului zeiţei antice a agriculturii Demetra, în apropierea stadionului antic Olympia, iar a doua fază vizează valorizarea peretelui antic de la poalele muntelui Kronion, în apropierea gimnaziului antic, potrivit textului.

Citeste si:  Grecia revine în forţă pe pieţele financiare, atrăgând comenzi de 20 miliarde de euro

În afară de stadionul antic din Olympia, unde se aprinde odată la patru ani flacăra Jocurilor Olimpice moderne, situl cuprinde mai multe vestigii, între care sanctuarul lui Zeus, templul Herei, hipodromul şi băile.

În luna martie, un furt la muzeul oraşului Olympia a dezvăluit deficienţele serviciilor de securitate ale siturilor arheologice şi muzeelor, cauzate în special de criza care afectează Grecia din 2010.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close