PIB-ul României se va majora cu 1%, inflaţia va fi de 3,4%, potrivit estimărilor Guvernului

0

Produsul intern brut (PIB) al României va înregistra, în 2012, o creştere de 1% faţă de anul trecut, iar inflaţia medie anuală va fi de 3,4%, potrivit estimărilor unui raport privind situaţia economică şi bugetară pe anul în curs, postat miercuri pe site-ul guvernului.

Prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anul 2012 se bazează pe realizările din prima parte a anului şi a evoluţiilor estimate pentru celelalte ţări din Uniunea Europeană, se arată în document.

Executivul arată că, în semestrul I al anului în curs, produsul intern brut s-a majorat, în termeni reali, cu 0,7% faţă de semestrul I 2011. Cererea internă s-a majorat faţă de semestrul I 2011 cu 1,3%, pe fondul creşterii consumului final cu 0,8% şi a formării brute de capital fix cu 14,3%.

În semestrul al doilea se estimează o îmbunătăţire a cererii interne ca urmare a creşterii veniturilor salariale ale personalului bugetar şi a veniturilor nete din pensii, dar şi un efect pozitiv al investiţiilor publice.

Pentru anul 2012 produsul intern brut se va majora cu aproximativ 1% faţă de 2011, având o valoare nominală de 607,3 miliarde de lei, menţionează sursa citată. Potrivit raportului, motorul creşterii îl reprezintă cererea internă, cu componentele sale: consumul final care se va majora cu 0,7% şi formarea brută de capital fix, cu 6,4%.

„Având în vedere evoluţia înregistrată de comerţul exterior în primele 8 luni ale anului 2012 (export de bunuri +0,7% şi import +1,2%), se estimează că exporturile şi importurile de bunuri se vor majora în anul 2012 cu 2,1%, respectiv cu 2,0%”, mai indică raportul guvernului.

Executivul estimează că inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente, iar inflaţia medie anuală este estimată la 3,4%.

Deficitul de cont curent extern este proiectat să se reducă la 4% din PIB în 2012, deoarece intrările de capital vor continua să fie reduse, se afirmă în raport.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.