Veniturile bugetului general consolidat, estimate în 2012 la 32,5% din PIB

0

Guvernul estimează veniturile bugetului general consolidat, care urmează să fie realizate în 2012, la suma de 197,5 miliarde lei, reprezentând 32,5% din produsul intern brut, potrivit unui raport privind situaţia economică şi bugetară pe anul în curs, publicat miercuri pe site-ul executivului.

Din acestea, cca. 12 miliarde lei sunt programate a se realiza din fonduri europene şi cca. 185,5 miliarde lei reprezintă venituri estimate a se realiza din impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri încasate din economia internă, reprezentând 30,5 % din produsul intern brut, menţionează sursa citată.

În totalul veniturilor bugetului general consolidat, veniturile din taxa pe valoarea adăugată reprezintă 26,2%, contribuţiile de asigurări sociale 25,8%, impozitul pe venit 10,8%, veniturile din accize 10,4% iar veniturile nefiscale 9,3%.

Pe bugete componente, ponderea cea mai mare a veniturilor bugetului general consolidat se regăseşte, în principal, la bugetul de stat, respectiv 47,5%, la bugetele locale 25,8%, iar la bugetul asigurărilor sociale de stat 24,8%. Din veniturile bugetelor locale, cotele defalcate din impozitul pe venit reprezintă 28,5%, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate cu destinaţii speciale prevăzute de lege (finanţarea învăţământului preuniversitar de stat, asistenţă socială şi investiţii în infrastructura locală) reprezintă 28,6%, iar subvenţiile alocate în principal pentru investiţii reprezintă 8,2%.

Din veniturile bugetului de asigurări sociale de stat, subvenţiile acordate de la bugetul de stat pentru echilibrare reprezintă 28,1%.

Cheltuielile bugetului general consolidat estimate a se realiza în anul 2012 sunt de 211,1 miliarde lei, reprezentând 34,8% din produsul intern brut. Pe categorii de cheltuieli, ponderea cea mai importantă o deţin, în principal, cheltuielile cu asistenţa socială care reprezintă cca. 32,0% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat, urmate de cheltuielile de personal (19,4%), cheltuielile de natura investiţiilor, reprezentând cheltuieli de capital, cheltuieli aferente programelor cu finanţare rambursabilă şi nerambursabilă şi alte transferuri pentru investiţii (18,1%) şi cheltuielile cu bunuri şi servicii (15,9%).

Pe bugete componente, ponderea cea mai mare a cheltuielilor bugetului general consolidat se înregistrează la bugetul de stat (53,2%). La bugetele locale se înregistrează o pondere de 24,7%, iar la bugetul de asigurări sociale de stat de 23,1%.

Deficitul bugetului general consolidat, în termen de plăţi, estimat pe anul 2012 la 13,66 miliarde lei, reprezentând 2,2% din produsul intern brut.

Estimarea veniturilor şi cheltuielilor bugetului general consolidat pe anul 2012 are la bază execuţia pe primele 8 luni ale anului, estimările privind evoluţia principalilor indicatori macroeconomici, precum şi actele normative în vigoare cu aplicabilitate în acest an.

Majorarea salariilor personalului din sectorul bugetar cu 7,4% începând cu luna decembrie 2012, care asigură recuperarea integrală a reducerii de 25% din anul 2010, aprobată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 19/2012, se va reflecta în cheltuielile de personal începând cu luna ianuarie 2013, luna în care se plătesc drepturile salariale aferente lunii decembrie 2012, se mai arată în raport.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.