Christine Lagarde cere acţiuni urgente în zona euro şi mai mult timp pentru consolidarea fiscală

0

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a avertizat joi, la Tokyo, asupra necesităţii unor acţiuni ‘urgente’ în zona euro, dar consideră în acelaşi timp că este nevoie să se dea mai mult timp ţărilor aflate în dificultate pentru a realiza consolidarea fiscală, relatează agenţiile Associated Press şi EFE.

La prima conferinţă de presă ocazionată de reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, Christine Lagarde a plasat Europa în ‘epicentrul’ crizei actuale şi, spre deosebire de punctul de vedere pe care l-a exprimat în primăvară, ea consideră acum că această criză ‘nu afectează numai economiile dezvoltate’.

În consecinţă, ea le-a cerut ţărilor din zona euro să elaboreze noi măsuri care să fie aplicate ‘mai rapid’, solicitând şi urgentarea aplicării unor decizii deja luate, cum ar fi cazul supravegherii bancare europene.

În acelaşi timp, Lagarde a opinat că este necesar să se acorde ‘puţin mai mult timp’ unor ţări, cum ar fi Grecia, Spania şi Portugalia, care pun în aplicare programe pentru reducerea deficitului bugetar, pentru Grecia insistând că ar mai trebui să i se ofere încă doi ani pentru realizarea consolidării fiscale.

FMI a revizuit în scădere previziunile privind creşterea economiei mondiale în acest an, la 3,3% de la 3,5%. ‘Nu ne aşteptăm la o redresare foarte puternică. Relansarea continuă, dar mai lent decât ne aşteptam la începutul acestui an’, a accentuat directorul FMI.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.