Crearea monedei euro a fost o greşeală, susţine şeful Băncii Centrale a Poloniei

0

Crearea monedei unice europene a fost o greşeală, a declarat vineri preşedintele Băncii Naţionale a Poloniei, Marek Belka, în cadrul sesiunii anuale a Fondului Monetar Internaţionale (FMI) ce se desfăşoară în capitala Japoniei, Tokyo, relatează publicaţia electronică, cu profil economic, Finmarket.

Într-un discurs susţinut cu această ocazie, guvernatorul Băncii Centrale de la Varşovia a afirmat că euro a fost rezultatul instabilităţii cursurilor de schimb valutar, care a precedat crearea sa.

Polonia nu va lua în considerare posibilitatea aderării la zona euro până când nu va fi exclus complet riscul prăbuşirii zonei euro, a subliniat Belka, menţionând că adoptarea monedei euro va fi discutată de Varşovia numai atunci când investitorii vor înceta să mai parieze pe prăbuşirea zonei euro, iar în ţări cum ar fi Spania va începe creşterea economică.

Un alt participant la sesiunea FMI de la Tokyo, Lúcio Vinhas de Souza, economistul şef al Diviziei pentru datoria suverană din cadrul Moody’s, a estimat la 33% probabilitatea ieşirii Greciei din zona euro, care ar putea fi urmată, în opinia sa, de destrămarea zonei euro. Cu toate acestea, el a menţionat că potrivit scenariului principal al Moody’s nu există riscul prăbuşirii zonei euro.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.