EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Mona Pivniceru: România are un cadru juridic complet ce permite ca rezultatul infracţiunilor să se reîntoarcă în bugetul de stat

0

România are un cadru juridic complet, ce permite ca rezultatul infracţiunilor să se reîntoarcă în bugetul de stat, a afirmat joi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

„Cu sau fără această partajare a rezultatelor confiscării, la nivel legislativ, pe lângă confiscarea tradiţională din dreptul român, s-a mai incriminat confiscarea extinsă, s-a reglementat posibilitatea de valorificare a bunurilor în cursul desfăşurării procedurilor judiciare şi prin urmare putem aprecia că avem un cadru juridic complet, care să permită ca rezultatul infracţiunilor să se reîntoarcă în patrimoniul firesc, în bugetul de stat sau, ca o sancţiune complementară, pentru preîntâmpinarea săvârşirii de infracţiuni”, a declarat Pivniceru, la o conferinţă de presă.

Ministrul a spus că stârpirea criminalităţii organizate constituie şi un obiectiv al Strategiei Naţionale Anticorupţie, lansată de Ministerul Justiţiei (MJ).

„Vom trece cu această strategie în etapa a doua, cea de supraveghere a administrării bunurilor sechestrate şi de monitorizare şi valorificare a ordinului dat de judecător în materie de confiscare”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Potrivit Monei Pivniceru, Departamentul de Justiţie al SUA şi Ambasada SUA la Bucureşti au oferit asistenţă României, prin MJ, în 2010 şi 2011, în vederea înfiinţării şi operaţionalizării unei structuri cu atribuţii în materie de schimb de date şi informaţii în proceduri judiciare penale.

Mona Pivniceru a precizat că programul a avut şi extensii în domeniul pregătirii profesionale din structurile de poliţie, parchete, instanţe, dar că structura ca atare a fost înfiinţată printr-o hotărâre de guvern din 2011.

„În consecinţă, colaborarea cu partenerul american a dat roade, a generat o instituţie care are în obiectul de activitate diseminarea rapidă a informaţiilor între poliţie, parchet, instanţă şi alte organisme similare dintre statele membre ale spaţiului european şi nu numai şi prin urmare periplul penal, criminalitatea organizată pot fi astfel înfrânte prin măsurile de confiscare în toată gama lor, aşa cum au fost reglementate în legislaţia penală”, a adăugat Pivniceru.

IGPR a organizat joi o conferinţă de presă pe tema acordării de către Agenţia Antidrog Americană a sumei de 400.000 de dolari rezultaţi din confiscarea averilor ilicite către Oficiul Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din infracţiuni din cadrul MJ şi către structura antidrog a Poliţiei Române.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.