România, în fruntea ţărilor europene în ceea ce priveşte prevalenţa bolilor pulmonare

0

România se situează în fruntea ţărilor europene în ceea ce priveşte prevalenţa bolilor pulmonare, potrivit statisticilor furnizate de OMS, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Române de Pneumologie.

În ţara noastră se estimează că aproximativ 1 milion de persoane suferă de astm, în fiecare oră 3 persoane sunt diagnosticate cu tuberculoză, iar incidenţa bronhopneumoniei obstructive este în continuă creştere.

În acest context, are loc cea de-a doua ediţie a Conferinţei Naţionale Managementul Bolilor Pulmonare, care se desfăşoară în perioada 12-13 octombrie, sub egida ştiinţifică a Societăţii Române de Pneumologie.

Acest eveniment doreşte să sublinieze problematica bolilor pulmonare în sistemul de sănătate public din România, dezbătând acest subiect din perspectiva pacientului cu boli pulmonare, a asociaţiilor de pacienţi, autorităţilor, medicilor specialişti şi a societăţilor medicale de profil.

Prima zi va fi dedicată relaţiei dintre pacienţi şi medicii specialişti, asociaţiile de pacienţi din domeniul pneumologiei şi autorităţile de profil.

Scopul este de a semnala problemele întâmpinate de pacientul cu boli pulmonare în sistemul de sănătate din România.

A doua zi este adresată exclusiv profesioniştilor din sfera pneumologiei, a medicinii interne, medicinii de familie şi alergologiei.

Temele abordate în a doua zi a evenimentului vizează cele mai noi metode de prevenire şi tratament a bolilor pulmonare, dar şi importanţa diagnosticării precoce şi rolul medicului de familie, ca liant între pacient şi medicul specialist.

‘Conceptul manifestării urmăreşte abordarea bolilor pulmonare în toată complexitatea lor: problematica pacientului cu boli pulmonare în prima zi a conferinţei, precum şi componenta ştiinţifică în a doua zi a manifestării. Vor fi invitaţi să participe reputaţi medici pneumologi, reprezentanţi ai autorităţilor, dar şi reprezentanţi ai pacienţilor cu afecţiuni pulmonare. Dorim să evidenţiem importanţa diagnosticării precoce a bolilor pulmonare, să comunicăm cele mai noi metode de tratament din domeniu, dar şi să identificăm soluţii pertinente la problemele cu care se confruntă pacienţii cu boli pulmonare.

De asemenea, dorim să subliniem şi rolul esenţial al medicului de familie, ca specialist de primă linie, în diagnosticarea precoce a bolilor pulmonare’, a declarat prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie şi co-preşedinte al Conferinţei Naţionale Managementul Bolilor Pulmonare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.