EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Presupusa scrisoare a lui Cristian Sima: AM PIERDUT BANII

10:23 – În timp ce site-urile de ştiri şi posturile TV din România îi atribuie scrisoarea lui Cristian Sima, Hotnews dă ca sigur faptul că documentul a fost scris de fostul şef al Bursei din Sibiu.

_ _ _ _

9:07 – Se pare că aceeaşi scrisoare a fost primită şi de către cântăreţul Tudor Chirilă, potrivit unor surse citate de Realitatea TV.

_ _ _ _

8:15 – Jurnalistul Radu Soviani a publicat pe blogul personal o scrisoare pe care o atribuie fostului şef al Bursei din Sibiu, brokerul Cristian Sima, despre care se ştie că a fugit din ţară în urmă cu 12 zile.

În mesajul către Radu Soviani, presupusul Cristian Sima scrie că a fugit cu banii clienţilor şi că se află într-un avion deasupra Atlanticului.

Chiar dacă analistul Radu Soviani a declarat la Realitatea TV că recunoaşte stilul lui Sima în scrisoarea primită, autorităţile urmează să stabilească autenticitatea documentului.

Redăm integral prima parte a scrisorii despre care Radu Soviani crede că a fost scrisă de Cristian Sima:

Deşi lungimea funiei este aceeaşi cu înălţimea ghilotinei, onoarea trebuie să redevină o virtute, să-şi recapete valoarea de piaţă; altfel, ‘oamenii de onoare’ aşa cum se autodenumesc mafioţii, vor ajunge să fie mai numeroşi decât oamenii onorabili.

Nu mă pot defini nici ‘om de onoare’ şi cu atît mai puţin onorabil. Avionul care traversează Atlanticul îmi crează o ciudată senzaţie de pace şi linişte, toată lumea a adormit brusc lăsându-mă parcă să-mi hotărăsc singur sfârşitul. Decizia finală e luată. Aş vrea să fiu un războinic Ronin dar nu sunt. Sunt singur şi am nevoie de timp mai mult decât am nevoie să trăiesc. Am fost mereu în criză de timp, acum mai mult că niciodată. Mă obsedează o frază a lui Tudor Chirilă de acum cîţiva ani: ‘Nu murim când vrem noi’, dar oare putem muri cum vrem noi? Aş avea nevoie de cel puţin două luni pentru a aşterne pe hârtie tot ceea ce am trăit, nu numai în ultimele patru luni ci mai ales în ultimii 51 de ani.

Când va izbucni scandalul toţi mă vor acuza că am fugit cu zeci de milioane de dolari în cine ştie ce insulă din Pacific. Am 2.500 de franci, trei cărţi de credit care sunt blocate din lipsă de fonduri şi un cont în bursă la GS de 10.000 de euro cu care trebuie să cîştig ca să reuşesc să supravieţuiesc două luni pentru a scrie. Moral sunt responsabil în totalitate de pierderile clienţilor deşi au semnat că îşi asumă riscul, dar oare moral sunt responsabil şi de cîştigurile de pînă acum? Am fost mereu un luptător şi cred şi acuma că lucrurile s-ar fi putut salva dar, mi-era imposibil să-mi continui ipocrizia pentru a satisface o lăcomie generală a clienţilor, lăcomie pe care am exploatat-o la maxim în demersul meu de a le câştiga încrederea şi respectul. ‘Ipocrizia e omagiul pe care viciul îl aduce virtuţii’ – Francois de la Rochefoucauld

Am nevoie să-mi spun adevărul, să-l urlu, indiferent de ce se va întîmpla după aceea. Înainte însă este impetuos necesar să-mi recunosc greşelile. Voi plăti pentru ele cu demnitate. Soarta mi-a dat enorm pînă acuma şi e normal să mi se ceară dublu, totdeauna plăteşti cu dobândă mare.

Am avut doi ani de graţie divină aş putea spune. Tot ce am încercat în 2007 şi 2008 mi-a ieşit perfect. La sfârşitul lui 2006 am crezut că sistemul financiar global se va prăbuşi cu o viteză ameţitoare. Am acţionat în consecinţă.

Am suferit pînă la 1 noiembrie 2007 zi în care bursele americane au început să cadă ireversibil. În 2007 eram membru în CA al BVB şi mă luptăm cu toată lumea pentru a introduce vânzările short şi futures-ul pe indice, trebuia creată urgent posibilitatea pentru investitori de a se proteja împotrivă unui crah. Nu am reuşit. Am demisionat şi mi-am vîndut acţiunile lui Morgan Stanley pentru 10 mil roni.

La sfârşitul aceluiaşi an am fost contactat de Marian Dinu (fost preşedinte CRA sif4, fost preşedinte Alpha Bank securities, fost ataşat de ataşat la ambasada României de la Moscova în vremea puterii populare şi un ‘om de onoare’) şi de Alexandru Elian (fost preşedinte Delta Valori Mobiliare şi el un ‘om de onoare’ dar din partea lui Meyer Lansky).

Cei doi vroiau să scape de Stere Farmache şi Dan Paul de la BVB şi aveau nevoie de mine că să reuşim un putch pentru a schimba conducerea şi a face din BVB o bursă europeană.

Am convocat AGA pentru revocarea CA, am strâns voturile necesare (pentru a avea voturile lui Daniel Ţepeş a trebuit să-i cumpăr la preţ maxim 10% din acţiunile de la Sibex şi aşa am devenit acţionar la Sibiu) şi… în momentul votului Dinu şi cu Elian au votat contra mea deşi ei au fost primii iniţiatori şi ei pregătiseră şi documentele pentru AGA. Trădare,trădare… dar să ştim şi noi.

Din acel moment am început să mint sau, dacă vreţi, să coafez realitatea. E doar o precizare temporală, nu o scuză. Tot în 2007, 2008 am ieşit şi din investiţiile imobiliare atît cît am reuşit să vînd, oricum cea mai mare parte.

În toate afacerile în care am intrat am atras prieteni şi cunoscuţi. Aveam nevoie să fac oamenii să cîştige pentru a fi adulat după aceea. Evident, tot ce s-a vândut din imobiliare în profit a fost partea clienţilor (doar spusesem la tv că trebuie vândut tot) ce a rămas a fost partea mea şi o am şi în ziua de azi. Mulţi din cei ce reclamă pierderile de azi au câştigat mult mai mult atunci, dar au uitat. Un client care câştiga nu spune nici măcar nevestei, cel care pierde te spurcă în piaţă publică.

Pentru a putea exploata lăcomia ai nevoie de un raport cu banii de totală indiferenţă. Nu am cumpărat niciodată o maşină mai scumpă de 30k euro, locuiam pînă în decembrie într-un apartament comunist de pe Dorobanţi şi de atunci într-un alt simplu apartament de 2 camere. (apropos a€şa mult vehiculată casă în elveţia e cu chirie).

Sunt şi astăzi convins că singură avere pe care o poţi luă cu tine oriunde e capul şi experienţa. Dacă voi mai fi liber peste două luni sper să dovedesc din plin ce am afirmat mai sus.

Aceasta este prima parte a scrisorii despre care se presupune că îi aparţine lui Cristian Sima. Vom reveni.

 

UPDATE

In cursul diminetii de vineri, Hotnews a primit pe e-mail o completare la scrisoarea atribuita lui Cristian Sima:

Intermezzo:
Din cauza diferentei de fus orar nu am asistat in direct la propria mazilire media. Este surprinzator cum sunt analizat de psihologi care nu m-au cunoscut in viata lor si de analisti gata oricind sa-si dea cu parerea despre oricine si orice. Cand inca mai frecventam asiduu platourile televiziunilor refuzam constant sa fiu declarat analist economic, uzitind de butada: Care este deosebirea intre un analist si Dumnezeu? Dumnezeu nu se crede analist. Au existat insa si citeva personaje pe care le-am cunoscut mai bine si ale caror reactii as vrea sa le comentez .

1. Marie Rose Mociornita: am cunoscut-o prin Robert Turcescu la cererea mea datorita faptului ca ma fascina inteligenta si mai ales coerenta ei in exprimarile televizate. Am invitat-o la masa , la pranz la Trattoria Roma. Dupa 5 minute m-a intrebat daca-mi iubesc sotia. Imi este jena sa va relatez raspunsul meu, a fost taios, dar nicidecum badaran. A devenit clienta odata cu Robert Turcescu.

Turcescu nu mi-a trimis niciun ban pentru ca si-a cumparat masina sau s-a razgandit. Doamna insa mi-a trimis 10000 de euro si a gastigat in citeva luni cam 20% si si-a retras banii.Cu Marie Rose am avut doua discutii :am sfatuit-o sa-si vanda toate actiunile la FP in prima zi de cotare la bursa chiar daca vor creste si sa nu mai vina la birou cu catelusa pentru ca e nepoliticos.

De cand si-a retras banii m-am mai vazut cu Doamna la o televiziune si era furioasa ca actiunile FP nu sunt 1 ron ci chiar scad si Dansa a fost despagubita cu 1 ron. Nu m-am laudat niciodata ca mi-a fost clienta dar singura a declarat la tv ca am sfatuit-o sa vanda cit mai repede FP. Cei doar 60 de clienti ai mei ma indoiesc ca au oprit-o pe strada s-o intrebe daca sa investeasca banii la Sima. De ce sunt escroc si badaran?……a vous messieurs.

2. Cosmin Gusa: l-am cunoscut in platourile tv si intr-o zi, in plina campanie electorala pentru presedentie in 2009, m-a invitat la masa la Quattro Stagioni in piata  Charles de Gaulle.Mi-a spus ca va fi seful de campanie a lui Geoana si cauta sustinatori. Tinta era hotnews. I-am explicat ca nu ma amestec in politica editoriala, sunt doar actionar al site-ului cu pricina si i-am spus cinstit ca nu imi place Geoana si intre doua rele aleg sa votez cu Basescu.

Evident eram cu laptopul conectat la bursa dar nu i-am propus sa devina client , ba dimpotriva i-am explicat ce riscuri presupune tranzactionarea in marja asa cum a si recunoscut la Realitatea tv azi. La sfarsit i-am dat un material scris de mana despre cum ar trebui Romania sa se imprumute masiv inainte de explozia crizei datoriei suverane si i-am prognozat ca in citiva ani toata finanta mondiala va fi o schema ponzi globala din care cel mai bine la sfarsit vor iesi cei foarte indatorati.

Acelasi material i l-am dat si lui Traian Basescu prin Alexandra Gatej si mai apoi mult mai detaliat prin Catalin Predoiu si Iulian Fota(voi atasa o copie si aici cand ma voi hotari sa ma leg din nou la server). In decembrie acelasi an am apelat la Cosmin Gusa pentru a ma ajuta sa fac rost de sange pentru tatal meu care era pe moarte la spitalul coltea si ii multumesc ca a facut-o.

In acelasi moment am fost ajutat cu sange de donatiile angajatilor de la ziarul bursa si de la wbs. Tata , Geoana si soacra lui Geoana , Magda Barb vor mai aparea aici la momentul campaniei din 2009 din cauza unei razbunari hilare venita pentru un eveniment din anii 50. Guse m-a mai sunat acum un an, era la Sibiu si vroia sa ma vada dar intilnirea nu a mai avut loc si nu stiu ce vroia.

3. Radu Soviani: de multe ori nu am fost de acord cu ideile lui si ne-am disputat in direct. Ultima oara, in timpul referendumului i-am trimis chiar citeva sms-uri „dure” si recunosc ca ma asteptam sa fie primul care striga hotul, escrocul!N-a fost asa, am ramas bulversat de reactia lui pe blog. Imi cer scuze pentru ce am gandit.

Recunosc ca m-am iludat cu ideea ca macar unul dintre clientii care au cistigat in acesti 15 ani va iesi sa-mi ia apararea si sa recunoasca ca a cistigat.Nimeni ,cu exceptia lui Marian Dusan(asupra caruia voi reveni)nu aplecat de la wbs cu bani mai putini decit a venit.S-ar putea banui o schema ponzi , de fapt am fost deja acuzat,dar oare ce schema ponzi poate functiona 15 ani cu doar 60 de clienti?Sau nu cumva neplata impozitelor pe castig ii sperie azi pe multi ?Sau poate provenienta fondurilor?

Vreau sa afirm de la inceput ca tot ce voi povesti aici, desi acum se bazeaza doar pe memoria mea, poate fi probat cu extrase swift-uri si chiar inregistrari audio.Nu le-am facut ca sa santajez pe cineva dar cum am trait pe marginea lamei de ras ma asteptam sa sfarsesc ca Nick Leesson sau Jesse Livermore si stiam ca la un moment dat voi avea nevoie de probe daca nu pentru justitie , macar pentru posteritate.

Exista si un episod hilar aici , desi numai de glume nu imi arde mie la ora asta si nici clientilor care mai au de recuperat din capitalul initial.La un moment ,cand eram inca in relatii amicale cu Florian Goldstein,alias Make m-am oferit sa-i pun toti dintii (si avea …multi…..aproape toti) pe cheltuiala mea la Danish Dental Clinic de pe strada Batistei 11 , in fostul sediu al lui wbs romania ,culmea,la varul meu doctorul Cornel Radulescu.

Make este foarte mandru de dintii lui si i-a facut clinicii publicitate in ziarul…… Bursa…. ca sa nu se simta dator,publicitate cu poza lui cu dinti. In preziua articolului cu acuzatia ca-l santajez (nu a spus cu ce vroiam sa-l santajez,sper ca nu cu radiografiile dentare)Make avea o parte a lucrarii la reparat si s-a grabit sa-si recupereze dintii inainte de a publica articolul.

Ii era frica sa nu fuga Sima cu dintii peste granita, sau poate de aceea nu vroia sa-mi raspunda la telefon: Make nu ti-am cerut nimic pentru dinti si nici nu iti voi cere vreodata , sa fii sanatos si sa maninci cu pofta si sa continui sa ii ascuti pe mine. In toata povestea asta Make are un rol determinant , voi reveni asupra,dar el macar a recunoscut cu nonsalanta ca nu e evreu sau crestin, e ateu,adica fara de Dumnezeu. Nu stiu daca cineva imi va putea ierta pacatele dar eu macar am cui sa cer iertare.

4. Tudor Chirila: Imi numar prietenii pe degetele de la o mana si tudor ocupa unul din ele.Am ramas profund surprins ca are dubii asupra mea.Am ramas surprins si ca v-a spus ca s-a retras din bursa uitand sa spuna daca a castigat sau pierdut si cum.Dar cel mai surprins am fost cind i-am trimis aceste randuri rugandu-l sa le publice pe blog.Mi-a transmis raspunsul:De ce sa le public?Oamenii de onoare ”din Yakuza isi taiau un deget la intrare.Eu oare il voi taia la iesirea din scena?

Am ascultat si declaratiile Irinei Scrotter si ale lui Daniel Daianu dar cum ei sunt personaje principale in povestea Sibex 2008-2012 voi ajunge si acolo. Amindoi nu au retras niciun ban din capitalul initial si sper cu toata convingerea ca le voi restitui capitalul.

Se vehiculeaza si idea ca am lichidat totul in Romania si am fugit. Nu numai ca nu am lichidat dar chiar am cumparat 450000 actiuni sibex acum 3 saptamini cu un credit la banca pentru care am pus gaj o casa de 217k euro.

Singurele actiuni pe care le-am vandut au fost cele de la Hotnews cu banii incasati platind citiva clienti.Hotnews am vandut pentru ca de aici cred ca mi s-a tras sfarsitul.S-ar putea sa ma insel.Cel care le-a cumparat nu m-a fortat cu nimic si ii dorec cit mai multe succese. Daniel Daianu m-a avertizat in multiple randuri ca nu se pot face afaceri cind esti actionar in media. Poate doar in Romania nu!Oricum nu regret nimic din aventura Hotnews si as repeta-o din nou cu un si mai mare entuziasm.
Daca si maine voi trai voi continua sa scriu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata