EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,19 RON
(-0.01%)
GBP
5,48 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.85%)
CAD
3,18 RON
(-0.02%)
BGN
2,43 RON
(-0.1%)
RUB
0,06 RON
(-0.38%)
ZAR
0,30 RON
(-0.33%)
BRL
1,11 RON
(+1.15%)
CNY
0,62 RON
(-0.02%)
INR
0,06 RON
(-0.02%)

Unei tinere i s-a scos întreg stomacul după ce a consumat un coktail „cu aburi”

0

Oamenii de ştiinţă au avertizat în ceea ce priveşte pericolele cocktailurilor preparate cu azot lichid, după ce Gaby Scanlon, în vârstă de 18 ani, a fost supusă unei intervenţii chirurgicale  în urma căreia i-a fost îndepărtat stomacul complet, relatează Telegraph.co.uk.

Gaby Scanlon a suferit o reacţie adversă după ce a băut un cocktail preparat corect cu Jagermeister ce conţinea şi nitrogen (azot) lichid pentru a produce “efectul de aburi”.

Eleva îşi aniversa împlinirea vârstei de 18 ani cu prietenii în Lancaster, când a consumat băutura. Poliţia a declarat că acesteia i-a fost îndepărtat stomacul în totalitate, fiind o intervenţie care i-a salvat viaţa.

Barmanul care a preparat bătură nu a făcut nicio greşeală. Însă, profesorul Peter Barham, de la Şcoala de Fizică din cadrul Universităţii Bristol, a subliniat importanţa luării unor măsuri de siguranţă corespunzătoare atunci când azotul lichid este folosit la prepararea mâncării sau a băuturilor.

Temperatura lichidului este în jur de -196 de grade Celsius şi dacă nu este folosit corespunzător, sustanţa poate provoca degerături sau arsuri criogenice.

Acesta mai adaugă spunând că “aşa cum nimeni nu bea apă sau ulei clocotit, nimeni nu ar trebui să ingereze azot lichid”.

“Azotul lichid poate fi folosit în prepararea alimentelor. Totuşi, din moment ce azotul lichid nu este sigur pentru a fi ingerat, trebuie să se acorde atenţie deosebită la evaporarea completă a acestuia, înainte de a se consuma alimentul sau bătura preparată cu ajutorul substanţei”, spune profesorul Peter Barham.

Gaby Scanlon simţea că nu mai are aer, iar apoi a început să aibă dureri groaznice ale stomacului, după ce a băut cocktailul. Aceasta a fost diagnosticată cu stomac perforat şi a fost supusă unei intervenţii chirurgicale prin care i-a fost îndepărat stomacul complet. După operaţie, adolescenta se afla într-o stare gravă, dar stabilă.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a spus: “Investigaţia este încă la început şi încă intervievăm martorii pentru a stabili datele complete ale incidentului. Localul implicat în acest incident a cooperat cu toate organele de ordine şi a suspendat servirea băuturilor care să includă azot lichid”.

Conducerea barului a spus că sunt “incredibil de îngrijoraţi” pentru starea de sănătate a adolescentei şi au transmis urările de bine familiei acesteia.

Azotul lichid a devenit popular în prepararea unor cocktailuri mai “speciale”. Forma lichidă a gazului poate fi folosită pentru a îngheţa substanţele, iar unele baruri folosesc azotul lichid pentru a răci paharele sau a îngheţa ingredientele, producând un abur gri cu un aspect dramatic.

Numeroase reţete pentru cocktailuri cu azot lichid pot fi găsite pe Internet, dar substanţa poate provoca degerături serioase şi nu ar trebui niciodată ingerată. Dacă azotul lichid este adăugat peste un amestec de îngheţată, de exemplu, acesta răceşte lichidul rapid, în timp ce produce aceşti vapori care iau forma unui “nor”.

 

  • Ce se întâmplă atunci când este îndepărtat stomacul?

O operaţie pentru a îndepărta întregul stomac al unui pacient se numeşte gastrectomie, sau rezecţie gastrică, totală. În timpul procedurii, chirurgul leagă esofagul, tubul care se întinde între gât şi stomac, direct de intestinul subţire. Acest lucru înseamnă că persoana suspusă la o astfel de intervenţie va avea în continuare un sistem digestiv funcţional.

Îndepărtarea unei porţiuni sau a întregului stomac nu afectează abilitatea corpului de a digera mâncarea sau lichidele.  Însă, un pacient care are parte de o gastrectomie trebuie să îşi modifice alimentaţia, mâncând numai porţii mici şi mult mai frecvente decât cele trei mese recomandate zilnic.

Unele persoane vor avea nevoie şi de suplimente de vitamine după intervenţia chirurgicală, deoarece stomacul absoarbe anumite vitamine din mâncare.

Uneori, în timpul unei rezecţii gastrice, chirurgul trebuie să taie un nerv numit nervul vag, care ajută la controlul mişcării alimentelor prin sistemul digestiv. Gastrectomiile sunt intervenţii folosite în special în cazul persoanelor care suferă de cancer stomacal.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.