ANRE propune o creştere cu 10% a tarifului pentru transportul energiei electrice

1

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) propune creşterea tarifului pentru transportul energiei electrice cu aproximativ 10%, de la 1 ianuarie 2013, ceea ce ar putea duce la o majorare de 0,5% – 0,7% în preţul final, potrivit unui document lansat în dezbatere publică, vineri, 12 octombrie, pe site-ul instituţiei.

‘Noua metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, pentru noua perioadă de reglementare, a fost elaborată având în vedere obligaţiile de interconectare ale României, ceea ce implică o majorare a tarifelor de transport, necesară pentru interconectare. Documentul conţine o serie de propuneri de calcul ce vor fi analizate, discutate în Consiliul Consultativ’, a declarat vineri,  preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

Pe întreg lanţul, de la producţie la consumatorul final, transportul energiei electrice are o pondere de 7%, iar o creştere cu aproximativ 10% a acestuia ar însemna o majorare a preţului final cu 0,7%, estimările ANRE indicând o creştere în jurul a 0,5% – 0,7%.

Noua metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice propusă de ANRE presupune, de asemenea, analiza necesarului investiţional pentru lucrările necesare reţelei de transport.

‘Operatorul va avea sarcina de a interconecta cu reţelele vecine, ceea ce înseamnă că va trebui să realizeze întăriri ale sistemului. Astfel, va trebui să analizăm necesarul de investiţii. Totodată, dacă există probleme de siguranţă, trebuie să luăm în considerare propunerile de cheltuieli ale operatorului sistemului, cheltuieli ce se vor reflecta în preţul final’, a adăugat Havrileţ.

Majorarea tarifelor de transport se operează în paralel cu liberalizarea pieţei energiei electrice. ‘Liberalizarea pieţei energiei electrice înseamnă dereglementarea ei, adică plata unui preţ real pentru energia electrică‘, a spus Niculae Havrileţ.

Conform Legii energiei electrice şi a gazelor naturale aprobată în 10 iulie 2012, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pe piaţa energiei electrice pentru clienţii finali va începe de la 1 septembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi de la 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici.

Termenele finale pentru furnizarea de energie electrică în regim reglementat se realizează până la 31 decembrie 2013 pentru clienţii non-casnici, respectiv până la data de 31 decembrie 2017 pentru clienţii casnici.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Cand or sa inceapa si conducatorii nostri sa inceteze sa-i mai pupe pe cei din Uniunea Europeana in partile nexpuse la soare. Acceptam toate liberalizarie impuse, toate vanzarile recomandate, chiar daca astea se refera la resurse strategice, chiar daca populatia nu mai poate suporta costurile respective si a ajuns muritoare de foame. Avem toate preturile la nivel european si salariul minim sub 200€, nici macar cat un ajutor de somaj din occident. Dar in Romania asa a fost decand lumea intai ne-am caciulit la Inalta Poarta, pe urma la Fratele de la rasarit si acum la Uniunea Europeana. De ce nu iau si ai nostri exemplu de la Polonia care au spus UE nu mersi, intai va faceti curatenie in ograda si pe urma aderam si noi la moneda unica. Dar oamenii lor politici au coloana vertebrala si bun simt, dovada fiind faptul ca in ciuda recesiunii Polonia inca are o crestere economica substantiala

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.