Călătoria cu o viteză mai mare decât cea a luminii este posibilă, spun matematicienii

– Chiar este posibil să călătoreşti mai repede decât lumina?, se întreabă [block]0[/block]. Potrivit lui Einstein, viteza luminii este limita de viteză supremă din Univers, dar o echipă de matematicieni de la Universitatea Adelaide au extins teoria relativităţii a lui Einstein pentru a putea lucra dincolo de această barieră.

Albert Einstein a propus faimoasa teorie în 1905 şi a explicat modul în care mişcarea şi viteza este întotdeauna relativă pentru cadrul de referinţă al observatorului.

Profesorul Jim Hill şi doctorul Barry Cox de la Şcoala de Ştiinţe Matematice ale universităţii spun că putem călători mai repede decât lumina.

“Aproximativ cu un an de zile în urmă, experimentele CERN, Centrul European pentru Fizica Particulelor din Elveţia, au sugerat că neutrinii ar putea fi acceleraţi mai rapid decât viteza luminii. În acest moment am început să ne gândim la cum să abordăm problema atât dintr-o perspectivă matematică, cât şi dintr-un punct de vedere fizic”, a declarat profesorul Hill.

“Au fost ridicate numeroase întrebări în ceea ce priveşte rezultatele experimentale, dar ne aflam deja pe un drum spre formularea cu succes a unei teorii privind relativitatea specială, aplicabilă la viteze relative care depăşesc viteza luminii”.

“Abordarea noastră este o extensie naturală şi logică a Teoriei Relativităţii Speciale a lui Einstein şi produce formule anticipate fără a fi necesare numere imaginare sau teorii fizice complicate”, adaugă profesorul.

Formulele matematicienilor extind relativitatea specială până la o situaţie în care viteza relativă poate fi infinită şi poate fi utilizată pentru a descrie deplasarea la viteze mai mari decât cea a luminii.

Doctorul Cox a spus: “Suntem matematicieni, nu fizicieni, aşa că am abordat această problemă dintr-o perspectivă matematică teoretică. Totuşi, aceasta dovedeşte că mişcarea mai rapidă decât lumina este posibilă, iar acest lucru poate schimba regulile jocului”.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. alex spune

    eu cred ca exista viteze mai mari decat viteza luminii si asteapta sa fie descoperite

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.