Patru medici de la Institutul Oncologic Bucureşti, implicaţi în dosarul fraudării reţetelor

Patru medici de la Institutul Oncologic Bucureşti ‘Alexandru Trestioreanu’ din cadrul Spitalului Fundeni sunt implicaţi în dosarul eliberării de reţete medicale falsificate, în care au fost puse deja sub acuzare 34 de persoane.

Potrivit referatului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, este vorba de medicii Doina Spătaru, Mihaela Iftimie, Alexandru Aurelia şi Laurenţia Nicoleta Galeş, care au eliberat reţete false pe numele unor pacienţi bolnavi de cancer, ce aveau nevoie de medicamentul Aloxi.

Pacienţii bolnavi de cancer trebuie să se prezinte la un anumit interval de timp la Institutul Oncologic Bucureşti, unde sunt internaţi pe durata unei zile, în timpul căreia urmează un tratament de chimioterapie. Principalul efect negativ al chimioterapiei este starea accentuată de greaţă şi vomă.

Pentru a li se elimina această stare, pacienţii primesc medicamente antiemetice (antivomitive), printre acestea aflându-se şi Aloxi, care trebuie administrat la scurt timp după tratamentul cu citostatice.

Procurorii susţin că medicii de la Institutul Oncologic Bucureşti implicaţi în acest caz le administrau pacienţilor Osetron, un medicament echivalent cu Aloxi, însă mai slab, ce era achiziţionat de spital.

Medicii eliberau reţete false compensate pe numele pacienţilor pentru medicamentul Aloxi, reţete care erau puse la dispoziţia unor farmacişti (de la farmacii din lanţul Dona aflate în zonele Pantelimon şi Mihai Bravu), care la rândul lor le decontau de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

În schimbul acestor reţete, medicii primeau sume de bani (în general 3% din valoarea reţetelor) şi diverse cadouri de la farmacişti.

Anchetatorii au audiat mai mulţi pacienţi, care au relatat că nu au primit reţete compensate, aşa cum apar în evidenţele farmaciilor din lanţul Dona, deoarece medicamentele necesare le primeau în spital.

Un caz special este cel al medicului Laurenţia Nicoleta Galeş, care a eliberat reţete medicale false, folosind parafa unei colege, medicul Rodica Anghel.

Pe lângă medicii de la Institutul Oncologic Bucureşti, în dosar sunt implicate şi cadre medicale de la alte spitale: Ana Simona Mudava (medic psihiatru la Spitalul Alexandru Obregia), Victoriţa Boţoagă (medic de familie), Carmen Vărzaru (Centrul Medical Humanitas), Cosmina Dracea (medic psihiatru la Rosana Medical), Veronica Bălaşa (medic psihiatru la Ghencea Medical Center), Otilia Domenico (medic alergolog la Medical Simbol), Marilena Anca Leontescu, Mirela Andrei şi Daniela Profirescu (toţi trei fiind medici asociaţi în cadrul Societăţii Civile Medicale Polimen Apaca), Cristina Daniela Sescu (medic psihiatru).

Peste 4.000 de reţete medicale au fost falsificate de farmacişti şi medici, iar pe unele dintre acestea figurau şi numele unor persoane decedate. Prejudiciul produs CNAS este de 1,6 milioane lei.

Procurorul Nicolae Andrei Solomon preciza marţi că sumele decontate variau între 30% şi 100% din valoarea reţetei şi că, pentru activitatea lor, farmaciştii obţineau un bonus la salariu, întrucât creşteau vânzările în mod artificial, iar medicii primeau sume cuprinse între 3% şi 5% din valoarea respectivei reţete.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. MARIA spune

    NU CRED CA „ACEA COLEGA” – RODICA ANGHEL-CARE INTAMPLATOR ESTE DIRECTORUL SSPITALULUI, ESTE NEVINOVATA. AM AUZIT CA O MULTIME DE ANGAJATI AU FACUT ILEGALITATI IN ACEL SPITAL CU APROBAREA SAU INDRUMAREA DUMNEAEI. MAI VERIFICATI

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.