EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Documentarul care susţine că românii sunt folosiţi drept „cobaii Europei”. Câte studii clinice se realizează, de fapt, la noi în ţară

0

– Un reportaj realizat de postul de televiziune ARTE arată că mai multe laboratoare occidentale au folosit drept cobai pentru studiile clinice mai mulţi pacienţi din estul Europei, printre care şi români.

Studiile clinice sunt testele realizate de companiile farmaceutice pe subiecţi umani înainte de a lansa un medicament pe piaţa farmaceutică.

Jurnaliştii au prezentat în cadrul documentarului cazul lui Corneliu Nedelcu, un diabetic în vârstă de 53 de ani, din Iaşi, care şi-a pierdut vederea la un ochi, după ce a fost inclus într-un un studiu clinic inegal. Bărbatul suferea de diabet înainte de a fi transformat într-un cobai.

Nedelcu a mers, în urmă cu aproximativ trei ani, la medicul oftalmolog Narcisa Ianopol, care lucra pe vremea aceea la Spitalul CFR, din Iaşi, pentru a-i recomanda un tratament pentru retinopatie diabetică, afecţiune oculară care apare în urma complicaţiilor pe care le diabetul le dă, relatează Gândul.info.

„După primul consult, medicul mi-a spus că îmi poate recomanda un tratament cu ajutorul căruia mi se poate îmbunătăţi vederea”, le-a povestit românul jurnaliştilor de la ARTE. Dincolo de faptul că nu l-a anunţat pe Nedelcu că îl include într-un studiu clinic, medicul i-a cerut bărbatului şi bani, respectiv 6.400 de lei.

Tratament experimental la care a fost supus ieşeanul era inclus într-un studiu sponsorizat de Ophthalmological Association Edelweiss şi presupunea injectarea direct în ochi a un medicament perfuzabil.

Datele ANMDM şi ARPIM arată că, într-un top de 25 de ţări din UE în care se desfăşoară studii clinice, România ocupă locul 14, cu aproximativ 250 de astfel de teste.

„În România sunt testate cu precădere medicamente pentru afecţiuni psihiatrice, printre care şi depresia, sau boli care ţin de domeniul oncologic sau cel cardiovascular”, a declarat pentru gândul prof. dr. Ion Fulga, prorector la Universitatea de Medicină şi Farmacologie (UMF) Bucureşti şi Şef de Catedră Farmacologie UMF Bucureşti.

În urmă cu aproape doi ani, Gândul prezenta un material realizat de jurnaliştii de la Vanity Fair, potrivit căruia românii erau printre cei mai căutaţi „cobai” de companiile farmaceutice americane, care îşi testau noile medicamente pe oamenii săraci, păcăliţi să creadă că sunt trataţi gratis pentru afecţiunile de care suferă.

Potrivit sursei citate, în ultimii zece ani, procentul de teste de medicamente făcute în Statele Unite a scăzut dramatic, majoritatea fiind făcute în ţări în care există puţine reguli în acest domeniu „sau chiar deloc” şi în zone unde controalele Food and Drug Administration (FDA, n.r. entitatea care aprobă intrarea pe piaţa americană a tuturor produselor farmaceutice) nu pot fi făcute eficient.

Multe dintre testele făcute în prezent au ca subiecţi cetăţenii unor state dezvoltate precum Marea Britanie, Italia sau Japonia.

Mii de teste se fac însă în ţări cu un mare număr de săraci sau de analfabeţi care, în anumite cazuri, semnează punându-şi o amprentă a degetului mare pe formular sau schiţând un «X» în locul unei semnături. În Bangladesh s-au făcut aproximativ 76 de teste. Alte 61 au fost făcute în Malawi, 1.513 în Rusia, 876 în România, 786 în Thailanda, 589 în Ucraina, 15 în Kazahstan, 494 în Peru, 292 în Iran, 716 în Turcia sau 132 în Uganda”, scriu jurnaliştii de la Vanity Fair, menţionând şi Iaşiul ca unul dintre locurile în care s-au făcut astfel de teste.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.