Felix Baumgartner şi-a împlinit visul: bariera sunetului a fost depăşită – VIDEO

Într-un salt uriaş de la peste 38 de kilometri altitudine, un paraşutist temerar a spart bariera sunetului duminică, 14 octombrie 2012, în timp ce a realizat cel mai înalt salt făcut vreodată printr-o plonjare, relatează Huffingtonpost.com.

Felix Baumgartner a atins viteza de 1,24 Mach, sau peste 1342 de kilometri la oră, potrivit datelor preliminare, şi a devenit prima persoană care a atins viteza supersonică, fără a călători într-un avion sau într-o navă spaţială. Acesta a sărit dintr-o capsulă care a atins o altitudine de 39,044 kilometri deasupra Pământului.

Aterizând în picioare, în deşertul New Mexico, bărbatul cunoscut ca “Neînfricatul Felix”, a ridicat braţele în semn de victorie în uralele prietenilor şi a spectatorilor care au urmărit atent coborârea într-o transmisiune în direct de la centrul de comandă.

“Atunci când stai acolo, deasupra lumii, devii atât de umil, şi nu te mai gândeşti să întreci  niciun record, nu te mai gândeşti să acumulezi date ştiinţifice”, a spus acesta după săritură. “Singurul lucru pe care ţi-l doreşti este să ajungi înapoi în viaţă”.

Citeste si:  "Spectre", noul film cu James Bond, bate recordul de încasări în China

O lume întreagă a urmărit în direct pe Internet, prin intermediul unor camere de filmat montate pe capsula sa, cum Baumgartner a stat în uşa navetei, a făcut semn şi a sărit în stratosferă.

“Uneori trebuie să ajungem foarte sus pentru a vedea cât de mici suntem”, a declarat Baumgartner, după ce a ajuns în siguranţă pe Pământ.

Coborârea lui Baumgartner a durat puţin peste nouă minute, iar în prima parte a saltului, cei de la centrul de comandă şi-au ţinut respiraţia deoarece acesta se învârtea necontrolat.

“Atunci când mă învârteam în primele 10, 20 de secunde, nu m-am gândit niciodată că o să îmi pierd viaţa, dar eram dezamăgit că nu o să pot depăşi recordul. Am investit şapte ani din viaţa mea în acest salt”, a spus acesta.

Citeste si:  Mimul din adâncul apelor

Baumgartner a spus că nu poate descrie cum se simte deplasarea cu o asemenea viteză, întrucât costumul presurizat l-a protejat făcându-l să nu simtă nici aerul tăios şi nici zgomotul puternic pe care l-a făcut atunci când a depăşit bariera sunetului.

Fără un punct de referinţă, “nu ştii cât de repede te deplasezi”, a spus Baumgartner.

Această săritură a marcat sfârşitul unui drum lung pentru Baumgartner, pasionat să stabilească recorduri la altitudine înaltă. El a spus că aceasta este ultima sa săritură.

Sponsorii săi de la Red Bull nu au declarat niciodată care a fost costul total al acestui proiect complex.

Deşi Baumgartner a depăşit bariera sunetului, a stabilit un nou record pentru cel mai înalt zbor cu un balon condus de o persoană şi a devenit omul care a sărit de la cea mai mare altitudine, acesta nu a reuşit să depăşească recordul lui Kittinger de 5 minute şi 35 de secunde pentru cea mai lungă cădere liberă. Baumgartner a fost cronometrat în cădere liberă la 4 minute şi 20 de secunde.

Citeste si:  Coreea de Sud îngreunează limitele Covid-19 pe fondul avertizării unei noi „crize”

Baumgartner a spus că şi-a deschis paraşuta la 1524 de metri deoarece aşa a fost stabilit.

“Am dat tot ce am putut acolo, şi am sperat la ce e mai bine, iar dacă a rămas şi un record pentru Joe, este în regulă”, a declarat Baumgartner.

Felix Baumgartner a spus că are planuri să se stabilească împreună cu prietena sa şi să piloteze elicoptere pentru salvamontişti, implicându-se în misiuni de salvare în cazul incendiilor din SUA şi Austria.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata