FMI expus incertitudinii în ceea ce priveşte economia şi …propriile sale remedii

0

Pe tot parcursul reuniunii sale anuale de la Tokyo, Fondul Monetar Internaţional a subliniat efectele negative ale ‘incertitudinii’ asupra economiei mondiale, într-un moment în care instituţia însăşi pare cuprinsă de îndoieli tot mai mari în ceea ce priveşte virtuţile austerităţii pe care ea tinde să o recomande în Europa, comentează AFP.

Este un text scurt, publicat marţi şi ascuns în noile previziuni mondiale ale Fondului, care a aprins fitilul. Foarte tehnic, acest mic text se bazează pe o idee simplă: impactul planurilor de reducere bugetară asupra creşterii a fost subestimat în zona euro.

‘Când situaţia o cere, noi trebuie să fim gata să reajustăm obiectivele’, a comentat economistul-şef al Fondului Olivier Blanchard, care susţine o linie mai suplă privind disciplina bugetară, coautor al textului.

Recunoaşterea acestui fapt nu a trecut neobservată la Tokyo, în condiţiile în care Grecia şi Portugalia, două ţări supuse unor cure de austeritate severe de către creditorii internaţionali – între care FMI -, se zbat în recesiune şi agită comunitatea financiară.

În cadrul FMI, care şi-a încheiat duminică reuniunea anuală, au existat temeri privind implicaţiile acestui text şi publicarea lui a făcut obiectul unor dezbateri intense, relatează agenţia franceză de presă.

Omniprezentă la Tokyo, directorul general al Fondului, Christine Lagarde, a părut iniţial că gândeşte în acelaşi sens. Cerând să se acorde încă doi ani Greciei pentru a-şi reduce deficitele, ea a dat asigurări că în locul unei reduceri frontale şi masive este uneori mai bine să ai mai mult timp.

Luând ca exemplu Spania, ţară care nu a solicitat un ajutor extern global, dna Lagarde a lăsat să se înţeleagă că afirmaţiile sale au o aplicabilitate generală în Europa, unde numeroase ţări, între care Franţa, încearcă să-şi redreseze conturile publice.

O întrebare a stârnit imediat agitaţie în imensa sală de presă a Tokyo International Forum: FMI, partizanul unei lungi perioade de austeritate, şi-a schimbat radical poziţia? Toată această chestiune ‘a fost probail pusă în scenă puţin artificial’, a apreciat ministrul francez al finanţelor, Pierre Moscovici.

Prezent la Tokyo, ministrul german al finanţelor a ţinut şi el să pună punctul pe i. ‘Nu există nicio optţiune alternativă la reducerea pe termen mediu a datoriilor statelor care sunt prea ridicate’, a declarat Wolfgang Schauble. A renunţa la acest obiectiv nu face decât ‘să creeze confuzie’, a subliniat el.

Dna Lagarde a ţinut să înlăture orice ambiguitate, dând asigurări că FMI ‘nu şi-a schimbat deloc abordarea’ în ceea ce priveşte austeritatea. Dezbaterea va mai continua însă în cadrul instituţiei, unde ţările emergente pledează pentru o pauză în ajustarea bugetară.

Dar incertitudinile nu se opresc aici, remarcă AFP.

În timp ce a salutat recent acţiunea băncilor centrale din ţările avansate în faţa crizei, dna Lagarde a estimat duminică că politicile lor monetare ar putea crea o ‘supraîncălzire’ în ţările emergente. Ea a avertizat contra unor fluxuri mari de capital care ar putea inunda aceste ţări, transferând această îngrijorare mai multora dintre ele, între care Brazilia.

Potrivit dnei Lagarde, impactul acestor politici asupra ‘credibilităţii’ şi ‘independenţei’ băncilor centrale rămâne de asemenea ‘incert’.

Aceste dezbateri interne aproape că au împins pe planul al doilea diagnosticul sumbru pus de Fond economiei globale. Fără surpriză, FMI a revizuit în jos previziunile sale de creştere mondială în 2012 şi 2013, concentrându-şi îngrijorările pe zona euro şi Statele Unite, ameninţate de un impas bugetar.

Cerând europenilor şi americanilor să treacă la acţiune, dna Lagarde s-a arătat îngrijorată în repetate rânduri de ‘incertitudinea care există peste tot pe glob‘. Summitul de la Tokyo a arătat că FMI nu mai este nici el cruţat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.