Mario Vargas Llosa subliniază coexistenţa paşnică în UE şi spune că nu l-a citit pe Mo Yan

0

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a subliniat sâmbătă perioada de coexistenţă paşnică promovată de Uniunea Europeană, căreia i s-a acordat vineri Premiul Nobel pentru Pace şi, pe de altă parte, a mărturisit că încă nu a citit nimic de Mo Yan, scriitor chinez care a primit joi Premiul Nobel pentru Literatură, transmite EFE.

În ceea ce-l priveşte pe Mo Yan, Vargas Llosa a declarat că, atunci când a avut ocazia să-l cunoască în China, l-a surprins interesul pe care scriitorul chinez îl manifesta pentru literatura hispano-americană şi îndeosebi pentru columbianul Gabriel García Márquez.

Totodată, Vargas Llosa, omagiat în acest sfârşit de săptămână de către Primăria din Toro (Zamora, nord-vestul Spaniei), a comentat în legătură cu atribuirea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene că, ‘în scurta sa existenţă’, Europa a dovedit beneficiile pe care le reprezintă construcţia sa politică, socială şi economică. Europa nu a cunoscut o perioadă atât de lungă de coexistenţă paşnică precum cei circa 60 de ani de pace pe care i-a impus UE de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, a spus Vargas Llosa.

În opinia sa, UE este o realitate economică ce îi avantajează pe toţi cei care fac parte din ea, deoarece în acest mod Europa poate concura cu mai mare succes decât o ţară singură şi izolată. Scriitorul peruan s-a declarat încrezător că Europa va reuşi să depăşească obstacolele crizei economice şi şi-a exprimat speranţa ca Spania să iasă şi ea cu bine din această încercare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.