Şeful PAID: Pool-ul poate plăti despăgubiri asiguraţilor, în cazul unui cutremur similar celui din 1977

0

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale poate plăti despăgubiri tuturor celor asiguraţi împotriva catastrofelor naturale, în eventualitatea producerii unui cutremur similar celui din 1977, a declarat, luni, directorul general al PAID, Aurelia Cristea.

„Dacă are loc un cutremur ca în 1977, PAID poate plăti despăgubiri celor asiguraţi la PAID. Există program de reasigurare pentru dauna maximă posibilă pe riscul de cutremur la poliţele încheiate la PAID. Chiar şi dacă toată populaţia România ar avea poliţe obligatorii încheiate la PAID, această reasigurare ar fi suficientă, însă este vorba despre cea de la nivelul la care va fi la momentul respectiv expunerea. Cea care este acum, evident că nu ar acoperi daunele”, a spus ea.

Aurelia Cristea a explicat că programul de reasigurare se modifică odată cu gradul de cuprindere în asigurare, iar odată cu creşterea expunerii riscurilor se modifică şi programul de reasigurare.
„La nivelul anului trecut, costurile reasigurării au fost de 90% din ceea ce s-a subscris. Vreau să reţineţi că 90% s-a plătit în reasigurare pe portofoliul 2010 – 2011, iunie, astfel încât să existe capacitate suficientă în caz de dezastru”, a precizat aceasta.

Şeful PAID a precizat că, în total, 56% dintre locuinţele României sunt asigurate facultativ sau obligatoriu, 5% din numărul total de poliţe fiind încheiate cu firme de asigurare care fac parte din PAID.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID este gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Conform prevederilor legii, PAID gestionează asigurarea obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Pool-ul s-a constituit ca societate comercială, în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 13 societăţi de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări şi Uniqa Asigurări). Activitatea efectivă a PAID a început în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.