Victor Ponta: Chiţoiu rămâne ministrul Economiei în viitorul guvern dacă soluţionează problemele Oltchim şi Hidroelectrica

Premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu difuzat duminică de Pro Tv că nu i-a cerut ministrului Economiei să demisioneze după eşecul privatizării combinatului Oltchim, dar că l-a atenţionat că îşi va putea păstra postul după alegerile din 9 decembrie dacă soluţionează problemele de la Oltchim şi Hidroelectrica.

„Nu. Dacă i-aş fi cerut demisia, şi-ar fi dat-o. Domnul Chiţoiu a moştenit o situaţie, asta cu Oltchimul, din memorandumurile anterioare şi are de gestionat şi de rezolvat până pe 9 decembrie aceste două probleme: Oltchimul şi Hidroelectrica. Am avut o discuţie cu domnul Chiţoiu, cu care am o relaţie foarte bună, şi i-am spus: ‘Cred că realizezi că după 9 decembrie vei mai fi ministru dacă rezolvi aceste două lucruri’. Dar nu i-am cerut niciodată demisia”, a spus Ponta.

Privatizarea Oltchim a eşuat, deoarece Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri. În acest sens, Ponta a afirmat că a demarat procedura de privatizare a combinatului pentru că nu şi-a mai dorit să amâne „bombele” fostei guvernări.

„Oltchimul a fost prevăzut în memorandumul din luna februarie că va fi scos la privatizare. În acelaşi timp însă, eu am considerat, tocmai în ideea celui care va rămâne la guvernare, că nu mai pot să amân – fie că vorbim de Hidroelectrica, fie că vorbim de Oltchim, fie că vorbim de Poşta Română – nu mai pot să amân bombele, pentru că Guvernul domnului Boc şi al domnului Ungureanu în ultima perioadă au pus pansamente peste cangrenă. Eu mi-am asumat acest risc, cu costuri electorale, să încep să operez”, a afirmat premierul.

La remarca unui jurnalist că „pacientul Oltchim era să moară pe masă din cauza unor mari dificultăţi în timpul operaţiei”, Ponta a replicat: „Nu moare pacientul, din fericire, însă, dacă vreţi să continuăm paralela, în timp ce noi vrem să operăm pacientul, a venit unul de la spitalul 9 şi ne-a dat peste mâini”.

El a apreciat că procedura care i-a oferit lui Dan Diaconescu posibilitatea să participe la licitaţia pentru privatizarea Oltchim arată că România nu are un sistem de justiţie funcţional.

„Există două poziţii – poziţia instituţiilor statului, care au spus că domnul Diaconescu a folosit acte bancare false şi inclusiv cei 1,8 milioane de euro pe care i-a plimbat la televizor erau obţinuţi în baza unui contract de împrumut de la o persoană fizică. Autorităţile statului spun că acele documente bancare sunt false, că nu au existat niciodată banii şi că oferta depusă este o ofertă falsă. Domnul Diaconescu, pe de altă parte, spune că Guvernul a minţit. Dacă noi aveam un sistem de justiţie, ori Dan Diaconescu era deja arestat, ori se întâmpla ceva cu Guvernul”, a afirmat Victor Ponta.

Întrebat cine l-a ajutat pe Dan Diaconescu să obţină suma de 1,8 milioane de euro, prezentată drept bani de salarii la Oltchim, Ponta a răspuns că este vorba doar de un împrumut restituit de „mama copilului său”.

Totodată, Ponta şi-a exprimat convingerea că Dan Diaconescu „a primit o protecţie politică” din partea PDL.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.