Alteţele Regale, la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia

0

Principesa Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae au participat luni la Alba Iulia la ceremoniile prilejuite de aniversarea a nouă decenii de la încoronarea ca regi ai României Mari a suveranilor Ferdinand şi Maria la 15 octombrie 1922.

Familia Regală a sosit la Alba Iulia cu trenul regal, fiind întâmpinată de sute de oameni şi de autorităţile locale şi judeţene. După intonarea Imnului de Stat al României şi a Imnului Regal, Alteţele regale au fost primite în mod tradiţional cu pâine şi sare.

Invitaţi şi oficialităţi au participat apoi la un Te Deum oficiat în Catedrala Încoronării, construită în anii 1921-1922 cu prilejul încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria. La intrarea în catedrală, care este simbol şi monument al unităţii naţionale, se află portretele votive ale Regelui Ferdinand şi Reginei Maria.

În cuvântul său, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, a salutat prezenţa în catedrală regală a Alteţelor lor regale şi a evocat ‘actul providenţial din istoria neamului nostru’ din octombrie 1922. După slujbă, Alteţele au avut o întrevedere privată cu arhiepiscopul Irineu şi cu oficialităţile judeţene, din partea cărora au primit o icoană, un album despre Alba Iulia, o medalie aniversară dedicată acestui eveniment şi o pictură cu Catedrala Încoronării semnată Ştefan Popa Popa’s.

Un alt moment oficial a fost vernisajul expoziţiei itinerante ’90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia’, fiind expuse în premieră în Sala Unirii în ultimele nouă decenii coroanele purtate de Regele Ferdinand şi Regina Maria, sceptrul Regelui Ferdinand, fastuoasele mantii de încoronare, alături de numeroase documente, publicaţii, imagini, medalii sau obiecte de mobilier, mărturii ale unui moment extrem de important din istoria poporului român.

Piesă reprezentativă a patrimoniului cultural naţional, coroana de oţel cu care a fost încoronat Ferdinand, a fost confecţionată la Arsenalul armatei din oţelul unuia dintre tunurile capturate de armata română în confruntarea cu trupele turceşti la Plevna în 1877. Cu ea au fost încoronaţi atât Carol în 1881, cât şi Mihai în 1940.

Sceptrul Regelui a fost realizat cu doi ani înainte de evenimentul istoric din 1922. Lucrarea a fost finanţată printr-o subscripţie publică şi a fost înmânată în mod solemn Regelui Ferdinand la 10 mai 1920. Sceptrul a reprezentat un semn al recunoştinţei cetăţenilor români pentru rolul esenţial pe care l-a jucat Regele în cursul Războiului pentru Întregirea Neamului.

Coroana de aur a Reginei Maria a fost realizată la Paris, la comanda Parlamentului României, de casa de bijuterii Falize, din aur transilvănean, şi a costat 64.280 de franci. Proiectul coroanei în stil bizantin, decorată cu motive vegetale, a fost conceput de Costin Petrescu, având ca sursă de inspiraţie coroana doamnei Despina Miliţa, soţia lui Neagoe Basarab, de pe fresca Mănăstirii de la Curtea de Argeş.

Un accesoriu neobişnuit pentru coroană sunt pandantivii laterali, specifici diademelor imperiale bizantine. Cele două pandantive au fiecare câte un scut heraldic – unul reprezintă stema Regatului României, iar celălalt însemnele heraldice ce arată descendenţa Reginei Maria din Casa de Edinburgh.

Regina Maria a comandat o copie a coroanei, care se află expusă la Muzeul Maryhill din Statele Unite ale Americi. Faţă de original, exemplarul din 1923 a fost realizat din argint aurit şi nu din aur.

Tot pentru încoronarea din 1922 au fost confecţionate special şi fastuoasele mantii regale.

Printre cei care au luat cuvântul la vernisaj s-a aflat şi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, care a dat citire unei scrisori adresate Regelui Mihai, care este şi cetăţean de onoare al oraşului, dar şi muzeografi care au evocat evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922, act supranumit ‘Întabularea Transilvaniei pe România’, şi prin care s-a consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Peste o mie de oameni, mulţi dintre aceştia afişând fotografii cu Regele Mihai şi cu familia regală, au asistat alături de Alteţele regale la o paradă a portului popular, la o demonstraţie de mânuire de arme susţinută de Regimentul 30 Gardă ‘Mihai Viteazul’ şi la un spectacol oferit de Muzica Militară a Regimentului 30 Gardă ‘Mihai Viteazul’.

Încoronarea de la Alba Iulia a fost momentul simbolic care a încununat procesul de creare a naţiunii române şi a statului ei. În faţa reprezentanţilor tuturor provinciilor româneşti, a armatei şi clerului, a reprezentanţilor corpului diplomatic şi a trimişilor speciali ai unor state, a avut loc un ceremonial fastuos, urmat de o mare serbare populară. În condiţiile în care populaţia oraşului era de doar câteva mii de locuitori, la parada militară au participat atunci 50.000 de soldaţi. Prin intermediul presei şi a cinematografului, evenimentul încoronării de la Alba Iulia a ajuns cunoscut în întreaga lume.

Alături de intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia în 1 noiembrie 1599 şi actul Unirii de la 1 Decembrie 1918, ceremonia încoronării din 15 octombrie 1922 reprezintă cel de-al treilea mare eveniment găzduit de acest oraş de-a lungul istoriei sale.

Pentru desfăşurarea manifestărilor de la Alba Iulia care au marcat împlinirea a 90 de ani de la încoronare, autorităţile au alocat un buget de 200.000 de lei. O firmă de asigurări a achitat poliţa în valoare de 10.000 de euro pentru a fi posibilă aducerea de la Muzeul Naţional de Istorie a României a coroanelor şi a celorlalte obiecte de patrimoniu, evaluate la 15 milioane de euro. Manifestările se vor încheia luni seara cu un foc de artificii.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.