Apelul de proiecte pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe a fost lansat pe 15 octombrie 2012

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat pe 15 octombrie a.c. apelul public de proiecte pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, urmând ca, începând cu 1 noiembrie a.c., potenţialii beneficiari să poată depună proiectele la sediile Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională pe raza cărora se află.

Beneficiarii eligibili sunt unităţile administrativ teritoriale (autorităţi ale administraţiei publice locale) – municipii reşedinţă de judeţ, în calitate de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari, precum şi cele 6 sectoare ale Bucureştiului.

Investiţiile ţintă sunt blocurile de locuinţe construite între 1950 şi 1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse. Bugetul alocat este de 304 milioane de euro, din care 150 de milioane din FEDR şi 154 de milioane din contribuţia naţională (buget de stat, contribuţia autorităţilor locale şi a asociaţiilor de proprietari).

Citeste si:  Traian Băsescu: Acordul cu FMI, UE şi BM s-a încheiat cu succes

Vreau să subliniez că cele 40 de procente de cofinanţare care trebuie plătite de către administraţia publică şi asociaţia de proprietari pot fi împărţite în funcţie de veniturile proprietarilor: acolo unde mai mult de jumătate dintre proprietarii din clădire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 150 de euro, contribuţia asociaţiei va fi de 10%; în cazurile în care mai mult de jumătate dintre proprietarii din clădire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 350 de euro, contribuţia asociaţiei va fi de 20% şi evident, contribuţia va fi mai mare, respectiv de 30%, acolo unde veniturile sunt sub echivalentul a 500 de euro. Este o repartiţie a contribuţiilor echitabilă, menită să încurajeze accesarea acestor fonduri şi de către asociaţiile de proprietari ale căror membri au venituri reduse şi care au cea mai mare nevoie să facă economii la plata întreţinerii”, a declarat Eduard Hellvig, ministrul dezvoltării regionale şi turismului.

Citeste si:  MDRT a lansat în dezbatere publică Ordonanţa de Urgenţă privind restaurarea Cazinoului din Constanţa

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional, a elaborat Schema de eficienţă energetică a blocurilor de locuinţe pentru care se propune finanţarea prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” şi a negociat cu Comisia Europeană modalitatea de punere în practică a acesteia.

Având în vedere faptul că programul se va închide în anul 2013, schema propusă are un caracter pilot pentru actuala perioadă de programare, experienţa acumulată putând fundamenta investiţiile în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe pentru perioada de programare 2014-2020.

Citeste si:  Milioane de americani riscă să-şi piardă locuinţele din cauza datoriilor ipotecare
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close