Comisarul Reding a reiterat în întâlnirea cu Valeriu Zgonea necesitatea unui cod de conduită în regulamentele parlamentului

0

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a reafirmat ideea privind un cod de conduită pus în aplicare în cadrul regulamentelor Camerei Deputaţilor şi Senatului înainte de finalizarea acestui mandat, care ar fi un semnal pozitiv din partea parlamentului României, a declarat marţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, după întrevederea avută la Bruxelles cu oficialul european.

Valeriu Zgonea a precizat că a avut ‘o discuţie lungă şi complexă’ cu comisarul Reding şi că aceasta înţelege eforturile pe care le face parlamentul pentru a îndeplini obiectivele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

‘Am stabilit să avem un dialog constant între comisarul Reding şi parlamentul naţional, Camera Deputaţilor, cu privire la paşii pe care trebuie să-i urmăm în aşa fel încât să avem o transparentizare a deciziilor interne ale parlamentului, paşi concreţi şi rapizi în momentul în care persoanele sunt susceptibile şi sunt stabilite de instanţă că sunt incompatibile sau în conflict de interese. Pe de altă parte am reafirmat cooperarea noastră cu cele două agenţii importante, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru ca regulile din cadrul parlamentului să fie cele democratice, să respectăm legea şi valorile democratice ale UE’, a spus oficialul român.

‘Domnia sa a reafirmat ideea privind un cod de conduită pus în aplicare în cadrul regulamentelor Camerei Deputaţilor şi al Senatului înainte de finalizarea acestui mandat, care ar fi un semnal pozitiv din partea parlamentului României. Comisarul Reding a înţeles că noi suntem angajaţi pe acest drum şi că nu vom bloca sub nicio formă eforturile pe care le-a făcut România în ultimii ani de zile şi că vrem să avem două instituţii puternice, ANI şi DNA. I-am spus că în procesul nominalizării procurorului şef al DNA şi al procurorului general politicienii nu se implică, că a scăzut numărul de intervenţii la adresa altor instituţii ale statului, Curtea constituţională, parchete, etc.’, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Potrivit acestuia, codul de conduită va fi unul după modelul anglo-saxon, asemănător cu cel de la PE, şi că va prevedea anumite sancţiuni. În plus, împreună cu ANI, Camera Deputaţilor ar urma să aducă ‘câteva modificări regulamentului, pentru a nu mai avea ce s-a întâmplat în 2009 sau 2010, când o cerere a procurorului şef a stat 11 luni la comisia juridică, sau anumite situaţii, când de exemplu instanţa declară un parlamentar incompatibil şi parlamentul nu ia decizie rapid’.

‘Vrem să le facem /aceste schimbări/ înainte de închiderea acestui mandat, cel puţin proiectele să le depunem, să fie susţinere din partea tuturor partidelor politice, pentru a da un mesaj clar că România e pe un drum de maturizare a clasei politice şi că am înţeles aceste reguli. Mai mult, e un semnal şi pentru toţi cetăţenii români care candidează pentru un mandat de parlamentar, să ştie ce-i aşteaptă când ajung în parlament, care sunt regulile legate de incompatibilităţi, conflicte de interese. Să înţeleagă un cetăţean că dacă vrea să fie parlamentar trebuie să aibă anumite calităţi morale’, a explicat Zgonea.

El a mai precizat că-i va trimite comisarului european pentru justiţie o scrisoare ‘cu toate toate angajamentele care reieşeau din MCV şi pe care noi le-am îndeplinit în ultimele săptămâni’.

‘Am spus în august că în septembrie cei care sunt incompatibili îşi vor pierde mandatul şi că cei care sunt în conflict de interese vor fi sancţionaţi de plenul Camerei Deputaţilor, s-a întâmplat. Am spus în august în comisie că nu va exista o cerere a procurorului şef al DNA sau a altor instituţii ale statului în care parlamentul să treneze deciziile şi aţi văzut, deciziile au fost luate cu rapiditate, chiar dacă ele n-au fost, poate, cele pe care opinia publică le aştepta’, apreciază oficialul român, afirmând răspicat că nu doreşte ca parlamentul României să mai fie introdus ‘în partea negativă a MCV’.

Preşedintele Camerei Deputaţilor mai afirmă şi că o va invita oficial pe Viviane Reding în România anul viitor, în 2013, Anul cetăţeniei europene, pentru a avea o dezbatere cu românii.

‘Românii au nevoie să vadă că instituţiile europene cred în ei şi-i văd parteneri europeni. Participarea doamnei Reding este un semn de maturizare şi de încredere pe care instituţiile UE o arată românilor. Avem trei milioane de români care lucrează şi sunt respectaţi în Europa. Avem şi state care au impus restricţii de muncă, dar face parte dintr-un proces pe care l-am acceptat şi face parte din integrarea noastră europeană. Eu cred însă că, în acest moment, Comisia este deschisă la un dialog constant cu noi’, a conchis Valeriu Zgonea.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.