Grecia vrea să scoată la vânzare noi active de stat

0

Grecia are de gând să organizeze licitaţii pentru vânzarea sau închirierea mai multor active de stat, incluzând cea mai mare companie de rafinare, în încercarea de a-şi reduce datoria şi a respecta termenii programului internaţional de sprijin, transmite Reuters.

 Aceste active vor face parte din al doilea val de privatizări demarate de autorităţile de la Atena, după primele şase proiecte care ar urma să se finalizeze la începutul lui 2013.

‘Avem o serie de active foarte interesante iar licitaţiile ar urma să fie organizate în următoarele luni’, a declarat directorul Agenţiei de privatizare din Grecia (HRADF), Yannis Emiris.

Autorităţile elene au de gând să vândă participaţii la Hellenic Petroleum, cea mai mare companie de rafinare din Grecia, la porturile din Pireu şi Salonic, la compania de apă Thessaloniki Water şi la compania Larco, unul din cei mai mari producători de nichel din lume. De asemenea, Grecia are de gând să caute investitori pentru cel mai mare aeroport din Atena, pentru autostrada Egnatia şi pentru mai multe aeroporturi regionale.

Privatizările sunt o componentă cheie a planurilor Greciei de a-şi rambursa datoriile. Potrivit acordurilor de asistenţă convenite cu UE şi FMI, Grecia s-a angajat să strângă 19 miliarde de euro din privatizări până în 2015 şi aproximativ 50 de miliarde de euro până în 2020. Cu toate acestea, până în luna mai a acestui an Grecia a strâns doar 1,6 miliarde de euro.

Noul guvern de coaliţie condus de Antonis Samaras a promis că va relansa programul de privatizări. Până în luna noiembrie ar urma să fie vândută loteria de stat, iar la începutul anului următor ar urma să se încheie vânzarea pachetelor de acţiuni la firma de gaze naturale DEPA şi la firma de pariuri sportive OPAP.

Pe lângă reducerea datoriei, Grecia speră că programul de privatizări va crea investiţii de 60 miliarde de euro şi 50.000 de locuri de muncă, stimulând Produsul Intern Brut cu un punct procentual în fiecare an.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.