OMS: 67% dintre spitalele publice din Siria au suferit daune

0

Două treimi (67%) din spitalele publice din Siria au suferit pierderi în urma conflictului armat, iar 29% dintre ele au încetat chiar să mai funcţioneze, semnalează, luni, într-un comunicat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit EFE.

OMS se declară îngrijorată de atacurile vizând personalul medical, pacienţii şi spitalele după recenta escaladare a violenţei.

‘Escaladarea conflictului a provocat pagube substanţiale infrastructurilor sanitare în întreaga ţară’, potrivit OMS, care aminteşte obligaţia tuturor părţilor implicate în conflictul armat de a proteja populaţia civilă, spitalele şi personalul acestora.

Potrivit comunicatului, în timpul confruntărilor s-au folosit în mod neadecvat ambulanţele, ceea ce a îngreunat transportarea în siguranţă a pacienţilor. Din totalul de 520 de ambulanţe, au fost avariate cel puţin 271, dintre care 177 nu mai funcţionează.

OMS aminteşte că spitalele ‘trebuie să fie tratate ca spaţii neutre şi nu trebuie să fie exploatate niciodată în scopuri militare’. În acest context, lansează un apel la încetarea actelor de violenţă la adresa spitalelor, pentru a se asigura accesul pacienţilor şi furnizarea medicamentelor.

Conflictul declanşat în Siria în martie 2011 s-a soldat cu aproximativ 25.000 de morţi şi a determinat circa 250.000 de persoane să se refugieze în ţări vecine, potrivit ONU, care estimează că în jur de două milioane şi jumătate de persoane au nevoie de ajutor umanitar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.