EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Părţile vătămate din dosarul lui George Becali privind sechestrarea de persoane şi-au schimbat declaraţiile

0

Părţile vătămate din dosarul în care George Becali era acuzat că i-a sechestrat pe cei care i-au furat automobilul şi-au schimbat, luni, din nou, declaraţiile în faţa judecătorilor ÎCCJ, susţinând că asupra lor nu s-au exercitat acte de violenţă din partea gărzilor de corp ale finanţatorului Stelei, însă au fost determinaţi de anchetatori să declare contrariul, în faza de urmărire penală.

Una dintre părţile vătămate, Tinel Niculae, a precizat că a intrat de bunăvoie în portbagajul unui autoturism de teren aparţinând gărzilor de corp ale lui Becali, pentru a nu murdări scaunele de sânge.

„După ce am intrat cu maşina în stâlp şi m-am lovit la cap, am coborât şi l-am văzut pe Popa Marcel, care m-a întrebat dacă eu am furat maşina lui Becali şi părea că vrea să mă bată, aşa că am scos un briceag pe care îl aveam la mine, de dimensiuni mai mari. Mi-a spus că dacă nu las briceagul mă împuşcă, dar eu nu ştiam ce să fac şi nu l-am lăsat, aşa că el a tras şi m-a zgâriat uşor, la picior. Apoi m-a întrebat dacă am curaj să merg în faţa lui Gigi Becali să-i spun că nu eu am furat maşina, am zis că sunt de acord. Deoarece îmi curgea sânge din zona capului, pentru a nu murdări autoturismul cu care urma să ne deplasăm, m-am oferit să intru în portbagajul de la X5”, a spus Tinel Niculae.

Acesta a adăugat că declaraţiile date iniţial au fost făcute la indicaţiile anchetatorilor şi a povestit faptul că în biroul de la Poliţia Capitalei, unde a fost audiat iniţial, se afla şi Ilie Alexandru, zis „Sandu Geamănu”, care le-ar fi spus să declare împotriva lui Becali pentru a obţine beneficii în dosarul în care Geamănu era cercetat pentru tentativă de omor.

„Declaraţia a fost dată într-un birou de la Poliţia Capitalei, unde se afla ‘Sandu Geamănu’, care atunci era arestat preventiv într-un dosar, cât şi procurorul şi doi poliţişti”, a afirmat Tinel Niculae.

De asemenea, o altă parte vătămată în dosar Stan Constantin David a susţinut luni că procurorul a exercitat presiuni asupra sa pentru a declara că a fost bătut de gărzile de corp ale lui Becali, în caz contrar urmând să primească o pedeapsă de 10 ani pentru furtul autoturismului.

Stan Constantin David s-a arătat revoltat de faptul că, deşi a respectat indicaţiile anchetatorilor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru furt calificat, el fiind nevinovat, de aceea s-a hotărât să spună adevărul.

Acesta a povestit firul evenimentelor din noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009 şi a precizat că nu au fost exercitate violenţe asupra sa, nici în momentul în care au fost prinşi de gărzile de corp ale lui Becali, nici ulterior, în barul unde au mers de bunăvoie, pentru a discuta cu finanţatorul FC Steaua.

Apărătorii lui George Becali au cerut admiterea unei probe cu înscrisuri constând în prezentarea unei scrisori a lui Sandu Geamănu către soţia sa, în care sunt explicate mai multe amănunte în legătură cu acest dosar, cât şi audierea lui Geamănu.

Judecătorii au admis probele cerute de procurori şi au decis citarea lui Sandu Geamănu şi a altor trei martori pentru termenul din 17 decembrie.

Completul de 5 judecători al ÎCCJ l-a audiat luni şi pe Cătălin Zmărăndescu, fosta gardă de corp a lui Becali, care şi-a menţinut declaraţiile date anterior.

După terminarea procesului, Zmărăndescu a spus că părţile vătămate şi-au schimbat declaraţiile de mai multe ori şi nu ştie ce să mai creadă, însă din ceea ce au spus la acest termen reiese că el este nevinovat.

Magistraţii ÎCCJ au judecat luni recursul procurorilor la decizia prin care Secţia penală a ÎCCJ l-a achitat, pe 19 octombrie 2011, pe omul de afaceri George Becali în dosarul în care acesta era acuzat că i-a sechestrat pe cei care i-au furat automobilul.

Alături de George Becali au mai fost achitaţi şi ceilalţi coinculpaţi, bodyguarzii lui Becali – Ştefan Fănuş Dediu, Cătălin Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu -, dar şi Romulus Dumitrescu.

Judecătorii l-au condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pe angajatul lui Becali Marcel Popa, pentru uz fără drept de armă neletală supusă autorizării.

George Becali a fost trimis în judecată pe 16 octombrie 2009 de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru sechestrarea persoanelor care i-ar fi furat autoturismul.

Potrivit procurorilor, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Ştefan Fănuş Dediu, Cătălin Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu şi Marcel Popa, instigaţi de George Becali, acţionând împreună şi folosind violenţa, au imobilizat trei persoane, pe care le-au transportat, împotriva voinţei lor, într-un local din oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, sechestrându-le aproximativ două ore şi supunându-le la suferinţe fizice şi psihice.

De asemenea, inculpaţii i-ar fi obligat pe cei trei să scrie declaraţii prin care recunoşteau comiterea unei infracţiuni.
„S-a mai reţinut, totodată, faptul că inculpatul Romulus Dumitrescu a acordat sprijin celorlalţi inculpaţi în acţiunea acestora de sechestrare a părţilor vătămate, neluând măsurile legale impuse de calitatea sa de poliţist”, susţin anchetatorii.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.