Serbia va renunţa la Europa, dacă i se va cere să recunoască Kosovo, spune preşedintele Nikolic

0

Serbia va renunţa la alăturarea la Uniunea Europeană dacă Bruxellesul îi va cere oficial să recunoască Kosovo, a declarat preşedintele sârb Tomislav Nikolic într-un interviu publicat marţi de cotidianul Vecernje Novosti, preluat de AFP.

‘Dacă ni se va pune oficial condiţia de a alege între UE şi Kosovo, vom renunţa la calea europeană’, a declarat Nikolic. ‘Actualmente, UE ne ţine la distanţă doar din cauza Kosovo. Ea ne mai poate ţine la distanţă încă o sută de ani de acum încolo şi noi tot nu ne vom schimba poziţia asupra provinciei noastre meridionale’, a insistat el.

Preşedintele sârb a apreciat că a trasa noi condiţii, ‘ce nu mai sunt în vigoare pentru alte ţări’ candidate la UE, ar avea drept efect îndepărtarea Serbiei de Europa. ‘În acest caz, ar fi preferabil să ne spună: ‘Nu vă vrem”, a subliniat el.

Aflat în vizită la Belgrad joia trecută, comisarul european pentru extindere Stefan Fule a declarat că negocierile privind aderarea Serbiei ar urma să fie deschise ‘de îndată ce progrese tangibile vor fi atinse, mai exact o ameliorare viabilă şi vizibilă a relaţiilor cu Kosovo’. Kosovo şi-a proclamat în mod unilateral independenţa în februarie 2008, respinsă ferm de Belgrad.

Sâmbătă, preşedintele sârb i-a solicitat Uniunii Europene să modifice formularea ‘integritate teritorială a Kosovo’ ce figurează în strategia de extindere, pe care o consideră inacceptabilă, estimând că Bruxellesul recunoaşte astfel independenţa Kosovo.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.