Băncile măresc comisioanele

– Două dintre cele mai mari bănci din România au majorat substanţial comisioanele pentru conturi aplicând cea mai nouă strategie din mediul bancar: mai bine un comision sigur decât un împrumut riscant

Este un nărav mai vechi al băncilor din România care, ani la rând, au fost „unicat“ european din acest punct de vedere. Până la apariţia Ordonanţei nr. 50 privind creditele de consum, băncile locale aplicau creditelor comisioane de care în alte ţări nici nu se auziseră. Comisionul de acordare a creditului sau comisionul de risc valutar sunt doar două exemple.

În prezent, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene, care susţine facilitatea accesului la conturi bancare prin reducerea costurilor, băncile româneşti lucrează la comisioanele pentru conturi curente şi carduri.

Citeste si:  Băncile pot accesa garanţii în valoare totală de 2,64 miliarde de lei pentru Prima Casă, în 2015

Un comision  nou-nouţ la CEC Bank

Cel mai recent anunţ public privind creşterea costurilor, în fapt introducerea unui nou comision, l-a făcut CEC Bank, una dintre băncile din top 3 în ceea ce priveşte clienţii atraşi pe partea de depozite şi conturi curente.

Banca a anunţat pe site-ul propriu că, începând cu 1 octombrie, a introdus comisionul lunar de administrare a contului curent pentru persoane fizice. Clienţii plătesc, mai nou, 2,5 lei în fiecare lună, indiferent de numărul de conturi pe care le deţin. Această măsură afectează toate persoanele care au economii la CEC Bank (câteva milioane de oameni), întrucât niciun depozit la termen nu poate fi accesat fără a avea un cont curent ataşat.

Citeste si:  Autorul dublului asasinat de la Cernavodă, Giani Deli - Iorga, a fost trimis în judecată

Urmând aceeaşi linie, BRD, campiona comisioanelor dacă este să ne uităm pe veniturile pe care le obţine din această zonă (este singura bancă din România unde veniturile din comisioane sunt comparabile cu cele din dobânzi), a decis să dubleze comisioanele aplicate clienţilor care deţin un card de debit. BRD şi-a anunţat clienţii că a început un „proces de revizuire a politicii tarifare“.

Interogarea soldului contului curent la bancomatele BRD costă, de duminica trecută, de două ori mai mult, de la 0,95 lei (0,25 euro sau 0,35 dolari, pentru cardurile în valută), la 0,5 euro (2,25 lei). Interogarea soldului la POS la ghişeul BRD, care încă se comisionează la fel ca la ATM, costă 1 euro din 7 octombrie.
BRD mută astfel în spatele clienţilor riscul valutar şi va încasa mai mulţi lei dintr-o eventuală depreciere a monedei naţionale, pentru că o mare parte din comisioane sunt exprimate în euro şi calculate în echivalentul în lei.

Citeste si:  Numai 4% dintre români folosesc servicii de internet banking

Retragerile de numerar de la bancomatele altor bănci din România va fi comisionată cu 1% din valoarea retrasă + 4 lei, faţă de tariful încă în vigoare de 2,5 lei + 0,5% din suma retrasă.

Şi retragerile de la ATM BRD costă mai mult de duminică: 0,2% din suma retrasă sau minimum 50 de bani, faţă de 0,1% sau minimum 20 de bani cât se percepea până acum. Continuarea în Capital.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close