EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Comisarul european John Dalli şi-a dat demisia din Comisia Europeană, cu efect imediat

0

Comisarul european pentru sănătate, John Dalli, şi-a anunţat marţi demisia, cu efect imediat, din cadrul executivului comunitar, informează un comunicat de presă al CE.

Dalli l-a informat pe preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, că a luat decizia de a demisiona după ce a fost informat că a executivul UE a primit raportul final în urma unei investigaţii a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) asupra unei plângeri depuse în mai 2012 de producătorul de tutun Swedish Match.

Compania sugera că un antreprenor maltez s-a folosit de contactele sale cu John Dalli pentru a încerca să obţină avantaje financiare din partea sa, în schimbul încercării de a influenţa o posibilă viitoare propunere legislativă privind produsele din tutun, în principal asupra interdicţiei UE pentru exportul de snus, o formă de tutun pudră, folosit pe scară largă în Suedia. Imediat ce CE a primit plângerea, aceasta a sesizat OLAF pentru a declanşa o investigaţie.

Raportul final al OLAF, trimis Comisiei Europene (CE) la 15 octombrie a stabilit că antreprenorul maltez a abordat compania pentru a se folosi de contactele sale cu comisarul Dalli şi a încercat să obţină avantaje financiare în schimbul influenţării unei posibile propuneri legislative privind snusul. Nicio tranzacţie nu a fost încheiată între companie şi antreprenor şi nu s-a făcut nicio plată. Raportul OLAF nu a găsit nicio dovadă concludentă a participării directe a lui John Dalli, dar consideră că acesta avea ştiinţă despre aceste eveniment, se mai menţionează în comunicatul executivului comunitar.

Raportul OLAF a arătat clar că procesul de luare a deciziilor de către CE şi poziţia serviciilor implicate nu a fost afectată deloc de chestiunile investigate. Documentul şi recomandările sale au fost trimise de către OLAF procurorului general al Maltei şi justiţia acestei ţări va decide cum va proceda ulterior în acest dosar.

După ce preşedintele CE l-a informat pe comisarul european pentru sănătate despre raportul primit de la OLAF, Dalli a decis să demisioneze pentru a-şi putea apăra reputaţia personală şi pe cea a Comisiei. John Dalli respinge categoric concluziile raportului, menţionează însă comunicatul CE.

Jose Manuel Barroso a decis ca vicepreşedintele Maros Sefcovic să preia portofoliul lui Dalli interimar, până când un nou comisar de naţionalitate malteză va fi numit în funcţie, în conformitate cu articolul 246 al Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.