Prima ediţie a Festivalului Baroc, un nou brand cultural al Timişoarei

0

Timişoara va avea un brand cultural, un festival propriu, numit Festivalul Baroc, şi pe care edilii şi-l doresc a deveni una dintre mărcile care vor promovarea oraşul la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

 Punctele de atracţie vor fi parada costumelor de epocă, dar şi multiplele expoziţii de arme din perioada medievală şi cele de documente care vorbesc despre evoluţia cetăţii Timişoara, de la paşalâc la oraşul modern de astăzi.

‘Prima ediţie a Festivalului Baroc se va desfăşura în perioada 18-21 octombrie în diverse locuri: Filarmonica Banatul, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, Piaţa Operei, strada Mărăşeşti, transformată din această toamnă într-o stradă a promenadei. Vor avea loc expoziţii de documente de epocă, spectacole baroc, teatru de păpuşi, parada costumelor de epocă, un curs de dans baroc şi multe alte momente deosebit de atractive pentru timişoreni’, a declarat marţi viceprimarul Dan Diaconu.

Festivalul Baroc va debuta joi seară, la Sala de concerte a Filarmonicii Banatul, unde va avea loc prezentarea unor documentare istorice despre trecutul cetăţii Timişoara (epoca otomană, cucerirea austriacă şi dezvoltarea cetăţii în epoca imperială) – o serie de filme realizate de realizatorul Sergiu Galiş de la Studioul Timişoara al Societăţii Române de Radio. Prima serată se va încheia cu un concert simfonic – ‘Vă place Bach?’, integrală de suite de violoncel Răzvan Suma.

Vineri, de la ora 16.00, Piaţa Unirii va fi gazda unei ‘Reinterpretări a barocului în modernitate’ – prezentare de modă ‘Piaţa Palatului Baroc’, eveniment de artă stradală cu studenţii Facultăţii de Artă (coordonator prof. univ. dr. Tulcan Elena Minodora), iar de la ora 17.00, trupa ‘Mini Merlin’ a Teatrului de Păpuşi Timişoara, împreună cu Radio Timişoara vor prezenta ‘Dansuri interactive cu publicul’: Menuette, Aunelu Aunelu, Taranterlla, Hora, Perinitza.

De la ora 18.00, festivalul se mută în Piaţa Operei, unde va avea loc o expoziţie de documente de epocă şi imagini reprezentând uniforme militare ale Garnizoanei Cetăţii Timişoarei şi ale unităţilor imperiale în perioada barocă (Biblioteca Judeţeană); prezentarea armelor originale ale perioadei cuceririi de către austrieci a cetăţii turceşti Timişoara (prezintă Zoran Marcov şi Sergiu Galiş – Muzeul Banatului).

Sâmbătă, Teatrul Merlin deschide ziua evenimentelor la Sala Baroc a Muzeului de Artă, de la ora 11.00. cu spectacolul ‘Giovannino’ (regizor Mona Marian), după care Cluburile Lions ‘Diamond’, ‘Iris’, ‘Leo’ Timişoara şi Asociaţia ‘Camarila Culturală’ organizează o expoziţie de măşti din perioada barocă, care vor fi scoase la vânzare, sumele adunate urmând a fi folosite în scopuri caritabile.

De la ora 12.00 va începe Parada costumelor de epocă pe traseul Piaţa Unirii – str. Eugeniu de Savoya – str. Mărăşeşti – Sinagogă, la care va fi prezentă şi Fanfara Timişoara Big Band.

De la ora 13.00 vom dansa baroc cu Noua Acropolă (demonstraţie de dans) în faţa Sinagogii.

Va urma o prelegere despre ‘Barocul în Banat’ (prof. univ. dr. Rodica Vârtaciu), cu o nouă serie de documente istorice despre trecutul cetăţii Timişoara (Sergiu Galiş), prezentate în Sinagoga din Cetate.

Duminică, de la ora 9,00, va începe spectacolul pentru copii ‘Piti Show Baroc’ cu Radio Timişoara (Sala Baroc a Muzeului de Artă), iar Asociaţia ‘Festivalul Baroc Timişoara’ va organiza la Muzeul de Arta şi în Piaţa Unirii un spectacol de muzică, de dansuri şi de artă stradală. De la ora 18.00, la Muzeul de Arta (Sala Barocă) va avea loc un concert Ensemble Musica Profana (susţinut de Caius Hera-teorba & chitară barocă, Judit Andrejszki-sopranp & clavecin, Kallay Katalin-flauto dolce, Szabo Zsolt-viola da gamba, Company Canario), Historic Dance Ensemble (Aranyos Agota, Gabor Norbert, Ragoncza Aniko, Ragoncza Imre).

Prima ediţie a Festivalului Baroc se va încheia la ora 19.30, în Piaţa Unirii, cu Trupa ‘Shadows‘ – specialişti în arta manipulării focului (Adelina Cioată, Ramona Cismaru, Cristina Florea, Costin Bleotu).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.