Renate Weber: Comisarul Reding a avut un dublu limbaj pe subiectul impunerii MCV în toate statele UE

1

Europarlamentarul liberal Renate Weber a declarat miercuri, la finalul reuniunii grupului ALDE din PE, că în ceea ce priveşte subiectul impunerii unui mecanism de cooperare la nivelul tuturor statelor membre UE comisarul european Viviane Reding a avut ”un dublu limbaj”.

”Noi am mai discutat în cadrul grupului nostru liberal din PE în legătură cu MCV şi întotdeauna părerile exprimate de colegii din alte ţări europene au arătat că astfel de mecanisme ar trebui să se aplice în fiecare ţară şi să nu singularizăm o ţară sau două, cum este astăzi. Asemenea mecanisme ar trebui să se aplice în fiecare ţară pentru că nu este firesc să singularizăm o ţară sau două aşa cum este situaţia astăzi. (…) Ar trebui să existe în celelalte ţări un astfel de mecanism la care s-a referit la un moment dat dna comisar Viviane Reding.

Îmi pare rău să vă spun că ceea ce dna Reding anunţă în plen într-o dezbatere la Strasbourg ca o portiţă de ieşire dintr-o situaţie destul de dificilă în care se află, acelaşi lucru n-a mai fost susţinut când a venit la comisia noastră de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne. Acolo când i s-a repetat întrebarea în legătură cu un asemenea mecanism care să funcţioneze peste tot, dna Reding a spus că aşa ceva este foarte îndepărtat, deci probabil mai avem de aşteptat câteva decenii până când el ar putea să funcţioneze. Suntem de fapt, din păcate, în faţa unui dublu limbaj pe care dna comisar Reding l-a folosit în ceea ce priveşte această tema”, a spus Weber.

De asemenea, Renate Weber a subliniat faptul că eurodeputaţii din grupul ALDE vor continua să facă presiuni în vederea concretizării ideii de a impune astfel de mecanisme în statele membre UE.

”Vom continua aceste discuţii şi chiar presiuni asupra Comisiei Europene pentru ca ceea ce dna Reding a anunţat la un moment dat, în plenul Parlamentului, şi anume posibilitatea instituirii unui astfel de mecanism care să fie valabil în toate statele membre să fie materializată. O dată, pentru că noi toţi credem că este o bună idee, şi în al doilea rând pentru că odată ce un comisar a lansat o astfel de idee credem că are şi obligaţia să continue şi să materializeze această idee”, a arătat eurodeputatul PNL.

Renate Weber a adăugat că grupul ALDE este cel care a insistat ”în mod deosebit” pentru crearea unei poziţii de comisar pe chestiunea drepturilor fundamentale.

”Aşa s-a născut mandatul… A fost aproape o condiţie pusă pentru ca noi să votăm pentru domnul Barroso şi comisia sa. Aşa s-a născut mandatul dnei comisar şi vicepreşedinte Viviane Reding, care este un mandat pe Justiţie şi pe drepturile fundamentale”, a mai spus aceasta.

La rândul său, eurodeputatul liberal Norica Nicolai a precizat faptul că, în opinia sa, Mecanismul de Verificare şi Cooperare tinde să se transforme într-unul de control.

”Concluziile seminarului pe Justiţie au fost că România, deşi a îndeplinit foarte multe dintre condiţiile impuse prin MCV, ar trebui să îşi pună problema ridicării acestui Mecanism, care, din păcate, a devenit unul mai mult de control şi verificare decât de cooperare. O serie de chestiuni care ţin de respectarea drepturilor omului în instanţele româneşti şi de către autorităţile româneşti au fost reliefate de societatea civilă şi care stau la baza condamnării României în foarte multe procese la CEDO. În final foarte mulţi dintre colegii noştri care au intervenit în cadrul acestei dezbateri au concluzionat că în România nu există nici mai multă, nici mai puţină justiţie decât în alte state membre şi opinia grupului, care este o opinie conturată de ceva vreme, este că acest mecanism ar trebui introdus tuturor statelor membre într-o formă, România fiind o excepţie care nu ar trebui tolerată într-o Uniune în care şansele egale şi respectul faţă de statele membre trebuie să fie aceleaşi”, a mai spus Norica Nicolai.

Citește și
1 Comentariu
  1. Toma spune

    Este deja de notorietate faptul ca in UE unii sunt mai egali decat altii: egalitate dar nu pentru catei. Tonul comisarului Reding se schimba radical cand este vorba de Germania sau alte „marimi”. As vrea sa vad cum ar putea sa impuna MCV Germaniei, ce scandal ar iesi!? Isi cunoaste foarte bine interesele dna. Reding! Nu renunta asa de usor la leafa de comisar si mai ales la pensia respectiva. Nu le-ar sacrifica de dragul unui nenorocit de principiu, fie el si cel al egalitatii intre membrii UE. Astea-s vorbe pentru naivi, gura le spune dar mintea nu le crede.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.