EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Un număr tot mai mare de chinezi sunt îngrijoraţi de corupţie şi inegalitate

0

Un număr tot mai mare de chinezi sunt îngrijoraţi de corupţie, inegalitate şi siguranţa alimentară, în timp ce relaţiile cu Statele Unite sunt privite tot mai mult cu suspiciune, relevă un nou sondaj, făcut public cu câteva săptămâni înainte de prevăzuta schimbare de generaţie la conducerea Partidului Comunist, relatează Reuters.

Cel mai recent sondaj Pew Global Attitudes Project privind China, în cadrul căruia au fost intervievate peste 3.000 de persoane, oferă o posibilitate rară de a sonda opinia publică într-o ţară în care guvernul încearcă să controleze informaţia şi să limiteze discuţiile privind subiectele controversate.

Sondajul, făcut public marţi, survine înaintea congresului Partidului Comunist care va începe la 8 noiembrie şi în cadrul căruia vor fi anunţate numele celor care vor deţine puterea în următorii zece ani.

„În timp ce China se pregăteşte pentru schimbarea de conducere care are loc o dată la zece ani, poporul chinez consideră că ţara se confruntă cu provocări serioase şi tot mai mari”, scriu autorii sondajului.

„Principalele îngrijorări privesc efectele secundare ale ritmului rapid de creştere economică, inclusiv prăpastia dintre bogaţi şi săraci, creşterea preţurilor şi poluarea, dar există preocupări tot mai mari şi în privinţa corupţiei politice”, se mai arată în concluziile sondajului.

Corupţia reprezintă unul din punctele sensibile ale liderilor celei de-a doua economii a lumii. Partidul a atras atenţia în mod repetate că furia legată de corupţie i-ar putea pune în pericol existenţa sau, în cel mai fericit caz, i-ar putea destabiliza puterea.

Jumătate dintre participanţii la sondaj sunt de părere că nivelul de corupţie în rândul oficialilor reprezintă o problemă extrem de gravă, în creştere cu 11 procente faţă de acum patru ani, în timp ce o treime consideră corupţia în rândul oamenilor de afaceri ca fiind o îngrijorare majoră, în creştere faţă de procentul de 20% din 2008.

Una din cele mai semnificative schimbări în opinia publică este legată de siguranţa alimentară. Categoria persoanelor care au calificat-o ca fiind o problemă extrem de mare a crescut cu aproape 30% faţă de cifrele din 2008, ceea ce relevă impactul numeroaselor scandaluri alimentare asupra încrederii publice.

Inflaţia rămâne cea mai mare îngrijorare pentru chinezi, deşi, comparativ cu 2008, mai puţini dintre ei consideră creşterea preţurilor ca fiind o problemă extrem de mare. Totuşi, şase din zece persoane o consideră principala îngrijorare, în scădere faţă de procentul de 70% din urmă cu patru ani.

În plus, sondajul arată că aproape jumătate dintre chinezi consideră prăpastia dintre bogaţi şi săraci ca fiind o problemă majoră.

În plan diplomatic, chinezii sunt de asemenea mai pesimişti în privinţa relaţiilor cu SUA, procentul celor care caracterizează legătura cu Washingtonul ca fiind ‘una de cooperare’ s-a prăbuşit de la 68% la 39%.

Totuşi, jumătate dintre participanţii la studiu afirmă că le plac ‘ideile americane despre democraţie’, în creştere cu patru procente. „Mulţi chinezi – în special cei tineri, înstăriţi, bine educaţi şi din mediul urban – continuă să accepte câteva elemente ale puterii soft a SUA. Mulţi admiră SUA în special pentru reuşitele lor ştiinţifice şi tehnologice”, menţionează autorii sondajului.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.