ŢARA care are cel mai ridicat nivel de securitate energetică

Mexicul, ţara de origine a uneia dintre cele mai mari companii petroliere din lume, Petroleos Mexicanos, s-a clasat pe primul loc în Indexul Internaţional al Riscului de Securitate Energetică, clasament care indică primele 25 de naţiuni cu cel mai înalt nivel de securitate energetică, scrie Greateenergychallengeblog.com.

 

“Există câteva ţări foarte bogate în resurse, cu un consum energetic pe persoană foarte scăzut”, a spus Karen Herbert, preşedinta Institutului pentru Energie a secolului 21, în timpul unei conferinţe de presă. Însă, Herbert a avertizat că Mexicul nu îşi va putea menţine poziţia de top pentru foarte mult timp, deoarece producţia de petrol scade, iar utilizarea sa în transport cunoaşte o creştere tot mai mare.

Citeste si:  Cum fac companiile concedieri în timp de criză

Indexul analizează 28 de măsuri de securitate energetică, inclusiv importurile de combustibili fosili, cheltuieli de energie, eficienţă, transport, generare de energie şi emisiile de dioxid de carbon.

Între primele cinci ţări din lume s-au mai clasat Marea Britanie, Norvegia, Noua Zeelandă şi Danemarca.

SUA s-au aflat pe poziţia a şaptea şi a arătat îmbunătăţiri în ultimii ani, din cauza producţiei crescute de şisturi bituminoase din Dakota de Nord, producţia de gaze de şist din Texas şi Pennsylvania şi costuri energetice mai reduse.

În partea de jos a listei s-a clasat Ucraina, care a obţinut un scor mic la toate măsurile de securitate energetică. Între ultimele cinci naţiuni s-au mai aflat Brazilia, Olanda, Coreea de Sud şi Tailanda.

Citeste si:  Ce criză? Cererea pentru Ferrari creşte. Soţia ministrului sănătăţii are 40 de comenzi pentru Ferrari

“Acele ţări care au obţinut un scor mic se bazează pe surse externe pentru furnizarea de energie, ceea ce le face vulnerabile în faţa perturbărilor şi, în plus, nu folosesc energia într-un mod eficient”, a spus Steve Eule, vice-preşedinte la Institutul Energetic.

“Ca o concluzie generală, am observat o înrăutăţire a punctajelor de risc pentru majoritatea utilizatorilor mari de energie în ultimii zece ani după o perioadă lungă de îmbunătăţire, ceea ce reprezintă o adevărată problemă”, a adăugat acesta.

Un caz aparte este Japonia, de exemplu, care importă aproape toată cantitatea necesară de combustibili şi are unul din cele mai mari punctaje de risc de securitate energetică. Potrivit raportului, renunţarea naţiunii nipone la energia nucleară, după dezastrul de la Fukushima din 2011, “reprezintă o provocare semnificativă pentru asigurarea securităţii energetice”.

Citeste si:  NATO va organiza în 2014 un summit consacrat încheierii operaţiunilor militare în Afganistan

Analiza a mai identificat şi faptul că pentru marile economii emergente, inclusiv China şi India, creşterea economică rapidă din ultimul deceniu a crescut cererea de energie şi a înrăutăţit riscurile lor privind securitatea energetică. Specialiştii se aşteaptă ca punctajele de risc ale acestor ţări să se înrăutăţească şi în următoarea perioadă.


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close