Titus Corlăţean: Republica Cehă sprijină România în vederea aderării sale la spaţiul Schengen

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, apreciază sprijinul oferit de Republica Cehă României în vederea aderării la spaţiul Schengen şi încurajează dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

‘Omologul meu ceh a efectuat numeroase vizite în România şi a contribuit nemijlocit la reţeaua densă de legături politice, economice şi culturale şi interumane dintre cele două ţări. (…) Apreciez stadiul foarte bun al relaţiei bilaterale româno-cehe. Vrem să intensificăm dialogul politic pentru a intensifica astfel cooperarea sectorială şi proiectele comune, mai ales în domeniul afacerilor europene. (…) România şi Republica Cehă colaborează ca parteneri în UE, în dosare de interes comun, precum perspectiva financiară, politica de coeziune, parteneriatul estic şi procesul de lărgire. Doresc să mulţumesc domnului ministru pentru sprijinul constant al Republicii Cehe faţă de aderarea României la spaţiul Schengen. Sunt încrezător că această abordare pozitivă va fi menţinută în perioada imediat următoare pentru a ajunge la o decizie favorabilă României şi Bulgariei’, a declarat Corlăţean, joi, la finalul întrevederii sale cu viceprim-ministrul Karel Schwarzenberg, ministru al Afacerilor Externe din Republica Cehă.

De asemenea, Titus Corlăţean s-a arătat mulţumit de faptul că schimburile comerciale dintre România şi Republica Cehă au cunoscut în ultima perioadă un trend ascendent.

‘Am explorat împreună cu demnitarul ceh o temă pe care o urmăreşte cu predilecţie – dezvoltarea relaţiilor economice. Am notat cu satisfacţie evoluţia ascendentă a schimburilor comerciale bilaterale, care, la sfârşitul anului 2011, pentru prima oară în 20 de ani, a depăşit două miliarde de euro, precum şi existenţa, în România, a peste 500 de companii cu capital majoritar ceh care activează în diferite domenii de activitate. Cu toate acestea, rămân suficiente domenii neexploatate’, a mai spus ministrul de Externe român.

Corlăţean a încurajat, totodată, companiile din România în vederea identificării de către aceştia a oportunităţilor de acces pentru produsele româneşti pe piaţa cehă.

‘În ce priveşte cooperarea în domeniul investiţiilor, atât eu cât şi colegul meu dorim să încurajăm interesul comunităţii cehe de afaceri pentru investiţii în România şi oamenilor de afaceri români pentru colaborarea cu partenerii cehi’, a mai spus oficialul român.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe din Republica Cehă, Karel Schwarzenberg, a vorbit despre buna relaţie dintre cele două ţări la nivelul Uniunii Europene.

‘Am fost aliaţi în perioada războaielor, am avut o perioadă după război comună şi iarăşi avem o alianţă comună acum. Cam în tot ce înseamnă politica europeană de alianţă am fost aliaţi. Deci colaborăm foarte bine. Bineînţeles că în ziua de astăzi lucrăm în cadrul UE şi pe problemele economice. Vedem că există foarte mult interes pentru investiţii şi relaţiile economice dintre noi. Sper că oamenii noştri de afaceri vor înţelege aceste oportunităţi.În ce priveşte cooperarea în plan politic şi a Europei de Est suntem pe aceeaşi lungime de undă şi vom continua în acelaşi sens’, a precizat demnitarul ceh.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.