Traian Băsescu: Avem nevoie de un cod al muncii la nivelul UE

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, la Congresul PPE, că pentru România o mai multă Europă înseamnă o piaţă unică fără restricţii artificiale, punctând că este nevoie de un cod al muncii la nivelul UE.

„Piaţa unică reprezintă unul dintre cele mai importante avantaje competitive de care Uniunea Europeană dispune sau, cel puţin, aşa sună axiomatic un slogan foarte răspândit în retorica europeană. Există cel puţin trei domenii în care piaţa unică este flagrant discontinuă. Este limpede că tratatele prevăd crearea unei pieţe europene a muncii, care să permită, cel puţin, ca cetăţenii să poată lucra într-o altă ţară la fel de uşor ca în ţara lor.

Cu toate acestea, mai multe state membre continuă menţinerea de bariere faţă de lucrătorii români şi bulgari până la finele lui decembrie 2013. Acest protecţionism este greu de înţeles, în condiţiile în care se promovează, ca soluţie generică, eliminarea barierelor de orice natură în cadrul pieţei interne. Aici aş mai face o remarcă: avem nevoie de un cod al muncii la nivelul UE”, a declarat Băsescu, de la tribuna Congresului PPE.

El a subliniat că o piaţă unică nu constituie numai o sumă de reglementări comune, ci şi oportunităţi egale de dezvoltare şi de contribuţie la bunăstarea generală a Uniunii în ansamblu.

„O dezvoltare armonioasă a Uniunii, pe baza stimulării competitivităţii în fiecare regiune europeană, nu se poate realiza decât printr-o finanţare adecvată a Politicii de Coeziune în Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, altfel spus prin asigurarea unei priorităţi relevante obiectivului privind coeziune economică, socială şi teritorială consacrat de Tratatul de la Lisabona. În schimb, constatăm că discuţiile privind viitorul Cadru Financiar Multianual se poartă deja între două tabere oarecum antagonice, respectiv Grupul ‘Better Spending’ şi Grupul ‘Prietenii Coeziunii’. Eu cred că ne trebuie coeziune, cu cheltuieli bine făcute”, a explicat Băsescu.

Potrivit acestuia, piaţa unică rămâne în continuare un deziderat, a cărui realizare deplină depinde numai de voinţa comună a statelor membre.

„Cred că este în interesul nostru al tuturor să părăsim retorica dublă şi, cel puţin în ceea ce priveşte piaţa unică, să acţionăm în sensul declaraţiilor care sunt deja consensualizate. În acest sens, trebuie să desăvârşim eliminarea tuturor obstacolelor, fie ele politice sau economice, şi fac un apel la ceilalţi lideri în contextul acestui congres pentru a acţiona împreună într-un autentic sens constructiv în această privinţă. Pentru noi, mai multă Europă înseamnă o piaţă unică fără restricţii artificiale şi un spaţiu economic de solidaritate”, a mai spus Băsescu.

El a arătat că dinamica pieţei forţei de muncă din Europa şi ambiţiile de plasare a Uniunii Europene în rândurile fruntaşe pe plan mondial în materie de competitivitate şi creştere economică impun întărirea politicii comune de imigraţie în ceea ce priveşte modul în care ne raportăm la imigraţia legitimă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata