„Trebuie implementate măsuri decisive pentru ameliorarea absorbţiei fondurilor UE”, a avertizat Barroso la Bucureşti

Este crucial să existe un efort major, indiferent de perspectiva viitoarelor alegeri, de a implementa măsuri decisive pentru ameliorarea capacităţii de absorbţie a fondurilor Uniunii Europene, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene la Bucureşti, Jose Manuel Barroso, în cadrul unei întâlniri cu premierul român Victor Ponta, informează un comunicat al CE dat publicităţii la Bruxelles.

‘A fost o întâlnire bună şi constructivă. Am discutat în principal despre sistemul de justiţie şi despre cum pot fi utilizate fondurile europene. În ceea ce priveşte sistemul de justiţie, am reiterat nevoia unui sistem juridic independent, funcţional şi a respectării instituţiilor democratice şi a statului de drept. Salut faptul că multe dintre punctele de preocupare pe care le-am ridicat în iulie au fost soluţionate’, afirmă şeful executivului european după întâlnirea cu premierul de la Bucureşti.

El adaugă că a insistat în special asupra importanţei faptului ca numirile noului procuror general şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să fie făcute într-o manieră obiectivă şi independentă.

‘Aceşti doi oameni vor defini reputaţia sistemului juridic şi trebuie să aibă o carieră profesională definită de integritate şi profesionalism’, a precizat Barroso, potrivit comunicatului.

‘Am discutat, de asemenea, despre managementul şi controlul fondurilor UE. I-am cerut primului ministru să ia măsuri imediate să rezolve chestiunile care au dus la întreruperea de plăţi pentru anumite programe europene. Dacă nu se face ceva urgent, absorbţia fondurilor UE va fi serios compromisă. Ca principală locomotivă a creşterii, este crucial să existe un efort major, indiferent de perspectiva viitoarelor alegeri, să implementeze măsuri decisive pentru ameliorarea capacităţii de absorbţie. Cred că este în interesul României ca toate forţele politice să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere în măsura în care alegerile se apropie’, a mai afirmat Jose Manuel Barroso.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, se află la Bucureşti pentru a participa la congresul PPE.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.