Voicu: Am intenţia să verific foarte atent condiţiile cerute în România pentru accesul la finanţare al IMM-urilor

0

Guvernul are în vedere măsuri pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, a declarat miercuri, Mihai Voicu, ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, care a adăugat că intenţionează să verifice foarte atent toate condiţiile care sunt cerute în România, pentru accesul la finanţare pentru IMM-uri.

„Este de datoria mea să prezint câteva lucruri concrete legate de România, câteva măsuri pe care le avem în vedere pentru România, fie că discutăm despre mandatul limitat calendaristic prin alegerile Parlamentare din decembrie, fie că vorbim în cel mai probabil scenariu al reînnoirii prin alegeri al mandatului actualului Guvern.

Avem în vedere câteva măsuri de sprijin: îmbunătăţirea capitalizării IMM din sectorul industrial, consolidarea Fondului Naţional de Garantare pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi a reţelei naţionale a acestor întreprinderi pentru facilitarea accesului la credite bancare, facilitarea accesului IMM-urilor la fondurile structurale ale Uniunii Europene. Ştim cu toţii că România se află într-o situaţie dificilă din punct de vedere al accesării fondurilor europene. Sunt programe operaţionale care sunt întârziate”, a spus Voicu care participă la dezbaterea cu tema „Accesul la finanţare. Motorul creşterii competitivităţii IMM-urilor”.

În opinia ministrului, birocraţia în România este excesivă.

„Am intenţia să verific foarte atent toate condiţiile care sunt cerute în România, pentru accesul la finanţare pentru IMM-uri. De exemplu, pe programul naţional care facilitează finanţarea pentru achiziţii de tehnică, de utilaje se cere, de exemplu, traducerea autorizată a cărţii tehnice a maşinii, care o fi ea. Asta cerem noi în România în acest moment. Mărturisesc, nu ştiu dacă aşa trebuie, dar mi se pare ridicol. Să mai tăiem puţin din birocraţia asta din România pentru că s-ar putea să ne ajute. (…). În România există un consiliu de export, bazat pe un parteneriat între minister şi cele mai importante patronate din România”, a mai afirmat Voicu.

Grupul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European s-a reunit marţi şi miercuri la Bucureşti.

Ziua de miercuri a fost rezervată prezentării concluziilor reuniunii ALDE, într-o conferinţă de presă, programată pentru ora 12,00, la care au participat preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi europarlamentarii liberali.

Tot miercuri are loc, de la ora 14,00, dezbaterea cu tema „Accesul la finanţare. Motorul creşterii competitivităţii IMM-urilor”. La eveniment participă Guy Verhofstadt, preşedintele Grupului ALDE, şi Daniel Chiţoiu, ministrul român al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Primul panel al dezbaterii, intitulat „Măsuri de reglementare pentru ameliorarea accesului IMM-urilor la finanţare”, va fi moderat de europarlamentarul Cristian Buşoi, iar vorbitori sunt Mihai Voicu, ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Julien Guerrier, reprezentant al Comisiei Europene, Jurgen Creutzmann, eurodeputat ALDE, şi Ovidiu Nicolescu, preşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

La cel de-al doilea panel – „Accesul la finanţare în practică” – moderator va fi eurodeputatul ALDE Philippe de Backer, iar vorbitori – Viorel Popescu, director general Mibatron, Arhip Janel, director general Seletron, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Daniel Coşniţă, preşedintele Asociaţiei Clusterelor din România, şi un reprezentant al Băncii Europene de Investiţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.