EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Adevăratul cost pe care îl plătesc proprietarii de aur

0

Pentru unii oameni, aurul este o investiţie. Pentru alţii, aurul a devenit o religie. Cei din ultima categorie nu sunt satisfăcuţi doar cu deţinerea unui fond de aur. Au nevoie să stăpânească aurul în sine, fizic.

Peter Hug, director la Kitco Metals, o companie distribuitoare de metale preţioase cu sediul în Montreal, spune că “oamenii cumpără de obicei aur fizic din unul din două motive”.

“Un motiv este confidenţialitatea: nu vor ca cineva să ştie că au în proprietate acest metal preţios. Al doilea motiv este îngrijorarea, din cauză că majoritatea jurnaliştilor scriu încă din anii ’80 că guvernele vor confisca aurul, lumea va cunoaşte o schimbare radicală, iar în acel moment aurul va deveni singura «monedă» de schimb cu care se vor putea descurca”. Comportamentul în funcţie de aceste temeri are un preţ, relatează Bloomberg.com.

  • Majorări ale dealerului

Pentru a cumpăra aur fizic de la un dealer, se plăteşte un preţ mai mare decât cel de pe piaţă, sau un preţ “la faţa locului”. Acest procentaj în plus este mai mare sau mai mic în funcţie de greutate, variind de la 35% pentru 1/20 dintr-o monedă de aur în formă de frunză de arţar (de 30 de grame) şi până la 0,4% pentru un lingou de aur de peste 10 kilograme.

Majorarea de preţ se află în intervalul de 2% şi 5% pentru lingouri de aur, dar este mai ridicată pentru monede din cauza costurilor de fabricaţie. Preţurile majorate pentru monedele de colecţie pot fi nelimitate, în funcţie de raritatea acestora, de starea lor fizică şi de motivaţia dealerului de a face profit.

  • Transportul aurului

 

Transporturile de aur trebuie să fie asigurate, costurile variind în funcţie de valoare, greutate şi destinaţie. Transportul unui lingou de aur de 30 de grame de la New York în California ar putea costa în jur de 30-50 de dolari. Dacă transportul valorează mai mult de 100.000 de dolari, companiile de distribuţie cer o maşină blindată şi vor face transportul direct la o bancă sau într-un seif, niciodată acasă la cumpărător. O astfel de livrare costă peste 1.200 de dolari.

  • Depozitarea aurului

Dacă vrei să îţi depozitezi aurul într-un seif, te va costa între 0,55 şi 1% din valoarea totală a aurului, pe an. Costurile de depozitare includ asigurare, în cazul în care aurul este furat sau pierdut. De asemenea, poţi pune aurul într-o casetă de depozitare în seiful unei bănci, deşi nu va fi asigurat, deoarece este considerat separat de contul tău bancar.

În cazul în care băncii îi merge prost, poate dura ceva timp pentru a extrage aurul din spatele uşilor încuiate. Costul unui astfel de seif variază în funcţie de mărime, dar sunt situaţii când se oferă gratuit anumitor clienţi, odată cu deschiderea unor conturi bancare.

  • Securizarea aurului tău

Pentru cei care se hotărăsc să depoziteze aur acasă, este necesară achiziţionarea unui seif personal. Cea mai inteligentă mişcare este să cumperi seiful adaptat locului în care va fi poziţionat, de exemplu în podea sau perete.

Seifurile variază ca preţuri de la 100 de dolari pentru unul rezistent la incendii şi care poate fi înşurubat în podea, şi până la 340.000 de dolari, un seif conceput de Karl Lagerfield, care are tehnologie de recunoaştere a proprietarului.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.