De ce roşiile nu mai au gustul de altădată?

0

În ultimele decenii, procesul de selecţionare a roşiilor a dus la modificări genetice ce au făcut ca varianta modernă să fie mai degrabă insipidă. Producătorii, scrie revista Science, au acordat atenţie aspectului ‘coacere uniformă’, pentru ca tomatele să ajungă la maturitate în acelaşi timp şi să aibă atrăgătoarea culoare roşie.

Problema este că acest demers a determinat modificări moleculare negative în privinţa gustului.

Mutaţia selecţionată a dus la scăderea producerii unei proteine – numite GLK2 – foarte importante în mecanismul fotosintezei. Ea a făcut ca roşia să producă mai puţin zaharuri şi alte componente cu influenţă asupra gustului.

Acest mecanism a fost pus în evidenţă de o echipă de la Universitatea ‘Suleyman Demirel’ din Turcia, agronomii fiind de părere că o intervenţie asupra nivelurilor de GLK2 ar putea readuce roşiilor calităţile gustative pierdute de-a lungul timpului.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.