Ghid de achiziţionare a unui televizor: Cum să alegi un televizor care consumă mai puţin curent?

În ţările dezvoltate aproape toată lumea are un televizor, numai în SUA existând peste 275 de milioane de astfel de dispozitive. Departamentul American de Energie (DAE) spune că toate aceste televizoare “mănâncă” în fiecare an o cantitate de energie de peste 50 de miliarde de kilowaţi pe oră. Televizoarele, împreună cu perifericele lor cum ar fi DVD-playere şi console de jocuri, adaugă aproape 200 de dolari la factura anuală medie de energie electrică.

Nationalgeographic.com a realizat o listă cu pricipalele indicii care merită luate în calcul la achiziţionarea unui televizor:

Tipuri de televizoare

Zilele în care televizoarele ieşeau pe piaţă în două tipuri, alb-negru sau color, au dispărut de mult. Acum, televizoarele folosesc tehnologii diferite, unele mai eficiente decât altele.

Televizoarele tradiţionale cu tub catodic, adică cele de pe dulapurile bunicilor, cu ecrane curbate, nu sunt dispozitive ecologice şi performante în comparaţie cu televizoarele mai moderne de aceleaşi dimensiuni. Iar la capitolul consum energetic, vechile modele se pot compara cu televizoarele-gigant din zilele noastre.

Dintre tipurile de televizoare care se găsesc acum pe piaţă, studiile au indicat televizoarele cu proiecţie din spate ca fiind cele mai eficiente din punct de vedere al energiei.

Televizoarele LCD au obţinut locul al doilea, urmate de modelele tip plasmă. Cele mai mari ecrane de plasmă pot rivaliza cu frigiderul, numărându-se printre produsele electrocasnice cele mai avide de energie.

În medie, televizoarele plasmă folosesc aproape triplul energiei unui model cu retroproiecţie de aceleaşi dimensiuni şi cu 20% mai mult decât LCD-urile comparabile.

Dispozitivele cu proiecţie din spate sunt alegerea cea mai ecologică, dar din păcate pentru consumatorii de “produse verzi”, cota de piaţă pentru acest tip de produs a scăzut foarte mult, şi cel mai probabil nu va mai fi disponibil pentru mult timp.

Această ieşire din “luptă” ar poziţiona modelele LCD ca fiind cele mai eficiente din punct de vedere energetic de pe piaţă.

Dimensiunea contează

Multe persoane cumpără un nou televizor pentru că îşi doresc unul mai mare. Dar, televizoarele mai mari consumă mai multă energie. Potrivit CNET, un LCD cu diagonala de 132 de centimetri foloseşte de două ori mai multă energie decât un model cu diagonala de 81 de centimetri.

Reglare fină

Un factor important în consumul de energie al televizorului este controlat de telecomandă. Setările de imagine ale dispozitivului pot face o diferenţă majoră în ceea ce priveşte consumul energetic.

Principalele două setări legate de consum sunt contrastul şi lumina de fundal (la modelele LCD). Prin schimbarea acestor setări, imaginea se reglează prin modificarea luminozităţii, care afectează în mod direct nivelul de energie consumat de dispozitiv. Dacă LCD-ul are setările optime reglate din fabrică,  majoritatea utilizatorilor pot economisi energie şi bani fără a compromite calitatea imaginii.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. societal spune

    cine are bani sa-si cumpere noile modele, are si sa plateasca un consum de curent putin mai mare.

Comentariile sunt închise