EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Google ameninţă să boicoteze site-urile franceze din cauza unei posibile taxe cerută de editorii de presă

Gigantul american de servicii pe internet Google a ameninţat, într-o scrisoare trimisă guvernului de la Paris, că nu va mai face trimiteri la mass-media franceze dacă va fi nevoit să achite o taxă cerută de editorii de presă şi care este susţinută de ministrul culturii, relatează AFP.

Editorii francezi au cerut în septembrie guvernului un proiect de lege pentru ca motoarele de căutare, precum Google, să le plătească o sumă, un fel de prelungire a drepturilor de autor, în cazul utilizării indirecte a produselor lor.

Google „nu poate accepta” ca instaurarea unui astfel de drept „să-i pună sub semnul întrebării propria existenţă şi să fie, prin urmare, constrâns să nu mai facă trimiteri la site-urile franceze”, scrie grupul într-o scrisoare adresată mai multor cabinete ministeriale.

Conform proiectului de lege, Google ar trebui să plătească o sumă pentru fiecare lectură a unui articol spre care i-ar direcţiona pe internauţi.

Google reaminteşte că „redirecţionează patru miliarde de „click-uri” pe lună spre paginile de internet ale publicaţiilor” franceze.

Ministrul francez al culturii, Aurelie Filippetti, s-a exprimat în favoarea acestui tip de taxă.

Google susţine că, „în realitate, ambiţia acestui text de lege este de a interzice trimiterile neplătite”. „O astfel de lege ar duce la limitarea accesului la informaţie, la reducerea numărului de site-uri franceze la care se face trimitere pe internet, dar şi la frânarea inovaţiei”, afirmă grupul american.

Proiectul de lege în forma actuală, care „prevede remunerarea acestor trimiteri şi pedepsirea neplăţii cu trei ani de închisoare sau cu amendă de 300.000 de euro, nu va face decât să amplifice conflictele şi să limiteze dezvoltarea internetul”, atrage atenţia Google.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata