Polonia va investi 100 de miliarde de zloţi în modernizarea armatei sale până în 2022

0

Polonia va investi 100 de miliarde de zloţi /24,3 miliarde de euro/ în modernizarea armatei sale până în 2022, a anunţat vineri ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, transmite AFP.

‘Vrem să cumpărăm sisteme de apărare împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune’, a declarat presei ministrul polonez, subliniind că acest proiect este complementar proiectelor NATO şi SUA.

În următoarele săptămâni, Polonia va cumpăra 82 de drone, 70 de elicoptere multirol, un sistem de apărare pentru litoralul său baltic, submarine noi şi avioane de transport militar CASA, plus un dragor de mine, a precizat ministrul.

În acelaşi timp, forţele armate se vor preocupa de modernizarea celor 128 de tancuri de luptă Leopard, de producţie germană, pe care le are în dotare.

Ministrul polonez al apărării şi-a exprimat de asemenea dorinţa de a intensifica substanţial cooperarea armatei cu industria poloneză de armament. ‘Dorim ca prin comenzile noastre să stimulăm modernizarea industriei de armament a Poloniei. Nu vrem mai multe uzine de asamblare, avem ambiţii mai mari’, a spus Tomasz Siemoniak.

Polonia, fostă ţară comunistă cu 38 de milioane de locuitori, devenită membră a NATO în 1999 şi a Uniunii Europene în 2004, trebuie să-şi modernizeze rapid armata, unele din sistemele sale de apărare datând din epoca sovietică. Aceasta, în condiţiile în care, spre deosebire de numeroase ţări europene, a reuşit să rămână pe creştere de-a lungul crizei mondiale şi şi-a menţinut bugetul destinat armatei la 1,95% din PIB.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.